Znaleziono 382 wyniki

Powrót

autor: LukaszB
14 kwie 2019, o 06:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tczew w okresie międzywojennym

W II RP dużo się działo w kulturze i działalność społecznej. Najpopularniejszym miejscem do różnego rodzaju występów była bez wątpienia Hala Miejska, ale również Dom Czeladzi Katolickiej i aula Gimnazjum Męskiego. Afisze ze strony polona.pl
autor: niespokojna66
14 kwie 2019, o 20:49
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zakłady fotograficzne

Stare zdjęcia z allegro, Kamstiess, Sommerfeld i Lange
autor: Cez
16 kwie 2019, o 21:58
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę

Mam nadzieję, że dowiemy się tego w najbliższych dniach :)

Polecam mój materiał wideo :)

Marzy mi się, żeby w tej kapsule były jakieś dokumenty na temat projektu budowy mostu - byłoby niesamowicie :)
autor: Wałasz
17 kwie 2019, o 10:32
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ludwig Dembski - Eichhart

Tymczasem udało mi się uzyskać dostęp do kolejnych spisów "lożowych" - ostatni, w którym widnieje Eichhart, to na lata 1918/19. Jest tam informacja "Bürgermeister a.D.", czyli "außer Dienst", co oznacza mniej więcej "emerytowany". Masz rację, że to było prawdo...
autor: Wałasz
29 kwie 2019, o 19:39
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dawna karczma "Uroczysko" - ul. 30 Stycznia 5

Również w tym czasie - Roman Klim /opracowanie Muzeum Wisły/ podaje rok 1857 - powstaje warsztat mechaniczny Emila Kelcha. Jak wynika ze spisu teczek magistrackiego nadzoru budowlanego, mieścił się on na ulicy Krótkiej 4, w miejscu zlikwidowanego ewangelickiego kościoła św. Jerzego. (...) Roman Kli...
29 kwie 2019, o 21:00
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę

Info ze strony starostwa powiatowego: Podczas prac na Moście Tczewskim (prócz kapsuły czasu i kamienia węgielnego) na ścianach postumentu odnaleziono również podpisy budowniczych Mostu. Datowane są na kilka lat przed złożeniem kapsuły czasu w jego przyczółku (przed rokiem 1851). Zgodnie z decyzją Wo...
autor: Jadzia
29 kwie 2019, o 21:47
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Epidemie i choroby

Cholera grasowała również w 1905 roku. Notka dotyczy Niemiec, do których wówczas nasze miasto należało. To, co nas interesi w tych notkach, to: 16 września odnotowano jeden nowy przypadek zachorowania oraz jeden zgon: New-York Daily Tribune, 17.09.1905 r..jpg Kolejne wieści z ówczesnych Niemiec: The...
30 kwie 2019, o 21:09
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szkoła Podstawowa nr 5

Kiedy szkoła mieściła się przy ul. Stalina :( w auli odbywały się różne wydarzenia kulturalne /zdj z polona.pl/
autor: geo
4 maja 2019, o 06:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Knybawa

Taki szybki wypad dziś o poranku
autor: kola
19 maja 2019, o 13:53
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Władysław Jurgo

Na zdjęciu z Lwowa( po prawej) Henryk Chmielewski też odznaczony krzyżem "Virtuti Militari ", a po lewej kto jak nie Jurgo.