Toplista

Ocena postów

Autor
    Ocena
  • Mapa Tczewa - rok 1904
    zet48 » 31 sty 2011, o 13:23

Kopia planu miasta Tczewa z 1904 roku.
    1
    zet48
    12.5%
  • Karte von der Weichsel Niederung welche die Danziger 1811
    LukaszB » 7 cze 2016, o 23:24

"Karte von der Weichsel Niederung welche die Danziger, Elbinger und Marienburger Werder enhalt", 1811 rok, 6500 x 5100 px, 6,2 MB. Mapa ze zbiorów Wojciecha Gruszczyńskiego (http://www.danzig-online.pl). http://www.mapy.eksploracja.pl/viewpage.php?page_id=31
    1
    LukaszB
    12.5%
  • Re: Mapy Pomorza Gdańskiego
    Big Zbig » 8 wrz 2016, o 10:23

W latach 80 -tych, w księgarni na ul. Rajskiej w Gdańsku , za bezcen kupiłem 58 Rocznik Towarzystwa Naukowego w Toruniu z roku 1955,w którym przedstawiono mapy województwa pomorskiego w drugiej połowie XVI wieku , obejmujące rozmieszczenie własności ziemskiej ( opracował Marian Biskup) oraz sieć par...
    1
    Big Zbig
    12.5%
  • Re: Pracownicy kolei tczewskiej
    spaff » 25 sie 2025, o 16:59

Kolejne zastrzeżenia obywatela (nie znalazłem odpowiedniego wątku, więc wrzucam tu jako ciekawostkę, bo nie warto zakładać nowego): Dziennik Bałtycki, 1950, nr 43 Niedole dojeżdżających Komunikacja zajmuje w listach naszych korespondentów bardzo wiele miejsca. Nic dziwnego. Jest to jeden z najbardzi...
    1
    spaff
    12.5%
  • Re: Nowy dworzec
    spaff » 30 sie 2025, o 19:14

Dzisiaj korzystamy z przyjemnej stacji kolejowej i z przyjemnego dworca kolejowego i z przyjemnej infrastruktury wokół dworca, ale tak naprawdę zawsze było przyjemnie na tczewskiej kolei pasażerskiej w porównaniu do innych miast, wyjątkowo dbano o nią, przykład modernizacji z przełomów wieków: Dzien...
    1
    spaff
    12.5%
    spaff » 7 wrz 2025, o 16:13

Wiele razy miałem przemyślenia ile czasu przed odjazdem pociągu należy przybyć na dworzec by zdążyć zakupić bilet. Dziennik Bałtycki, 1954, nr 203 A było to tak... W dniu 1 bm. przyszedłem o godz. 4.40 rano na dworzec kolejowy w Tczewie, aby wykupić bilet na przejazd z Tczewa do Piły przez Starogard...
    1
    spaff
    12.5%
  • Przedwojenna mapa radziecka
    LukaszB » 20 wrz 2016, o 21:36

We Lwowie zakupiłem mapę, zapewne wojskową, prezentującą wycinek Europy od Bałtyku aż po Belgrad. Nie mogło na niej zabraknąć Tczewa :) (i Zubnowy :lol: )
    1
    LukaszB
    12.5%
  • Mapa z 1680 roku autorstwa Janssonius van Waesberge
    LukaszB » 16 mar 2020, o 15:46

Fragment przedstawiający Tczew i okolice
    1
    LukaszB
    12.5%
  • Re: Stary Dworzec
    spaff » 14 wrz 2025, o 18:23

Kolejna akcyja kolejowa. Gazeta Toruńska 1913, R. 49 nr 247 — Tczew. Na dworcu tutejszym usiłował wskoczyć pewien pasażer do pociągu pospiesznego w chwili, gdy pociąg ruszył z miejsca. W pośpiechu wskoczył on na stopień przy wagonie towarowym, a ponieważ drzwi od tego wagonu nie zdołał odsunąć, odby...
    1
    spaff
    12.5%
    Wałasz » 18 wrz 2025, o 09:13

Kolej to beton wiadomo, poniższy artykuł to potwierdza że od lat, ale mi się udało uczestniczyć w jeszcze bardziej zamotanej pozytywnej akcji w XXI wieku, gdy nie było jednolitego PKP tylko już była rzeczywistość po nastaniu różnych spółek kolejowych, może kiedyś to opiszę, ale na pewno nie podam s...
    1
    Wałasz
    12.5%
    spaff » 18 wrz 2025, o 16:18

No albo PKP lewa szyna i PKP prawa szyna, a tak na poważnie jest OK moim zdaniem, jest zarządca infrastruktury i są przewoźnicy jak na drogach, może jedynie zbędne jest PKP S.A. jako spółka od niczego (poza dworcami (tymi budynkami nie peronami)). Ja jestem researcherem amatorem. Moje podstawowe zai...
    1
    spaff
    12.5%
    niespokojna66 » 4 paź 2025, o 16:46

Ciekawe gdzie się znajdowała stołówka wymieniona w poniższym artykule. Dziennik Bałtycki, 1955, nr 210 Przed Dniem Kolejarza 1,5 miliona dań wydały w przeciągu roku stołówki gdańskiej DOKP (...) Nie wszyscy jednak kierownicy stołówek starają się o rozszerzenie asortymentu potraw. Np. w Tczewie i By...
    1
    niespokojna66
    12.5%
  • Re: Tczew to Teby
    treviss » 9 lis 2023, o 23:24

Felice Vinci jest włoskim niezależnym badaczem zajmującym się starożytnymi mitami. Ma stronę na academia.edu Felice Vinci na Academia.edu Jego książka została opublikowana w Polsce jako Homer nad Bałtykiem, a jej angielski tytuł brzmi The Baltic Origins of Homer's Epic Tales
    1
    treviss
    12.5%
  • Radziecka wojskowa mapa Tczewa 1976
    LukaszB » 9 cze 2024, o 21:20

Na niemieckim ebayu pojawiła się radziecka mapa Tczewa z 1976 roku.
    1
    LukaszB
    12.5%
  • Gazeta Tczewska - historia i rola w latach 1982-2018
    LukaszB » 28 sty 2018, o 11:32

Książka wydana z okazji 35 lecia Gazety Tczewskiej
    1
    LukaszB
    12.5%
  • Re: Teki Kociewskie XI
    Michał » 29 sty 2018, o 19:38

Ważna poprawka!

Od ponad roku Kociewska Biblioteka Internetowa jest dostępna pod adresem www.kociewie.net, a stary adres jest czasowo nieaktywny. Zaś bezpośrednio najnowszy zeszyt "Tek" można obejrzeć i pobrać tutaj:

https://issuu.com/skarbnicakociewska/do ... skie_z._xi
    1
    Michał
    12.5%
  • Re: Album Mosty Tczewskie
    LukaszB » 19 cze 2018, o 22:25

Album będzie miał promocję również w Gdańsku ::dawnytczew
    1
    LukaszB
    12.5%
  • W. Poerschke - "Die Volksdichte im Kreise Dirschau", Danzig 1910
    Wałasz » 1 mar 2019, o 10:27

Przypadkowo na Archive.org znalazłem pracę doktorską Wernera Poerschke z Tczewa, dotyczącą statystyki ludności na terenie powiatu tczewskiego. https://archive.org/details/dievolksdichteim00poer Sporo danych odnośnie zwłaszcza XIX w., do tego mapka administracyjna na końcu. Może się przyda... Jest mo...
    1
    Wałasz
    12.5%
  • Re: Katastrofy kolejowe pod Tczewem
    spaff » 13 lis 2025, o 18:51

"Katastrofa miedzy Gdańskiem a Tczewem 23.11.1966r" z allegro ./download/file.php?id=54130 Według Dziennika Bałtyckiego 22 listopada roku 1966: Rocznica katastrofy kolejowej w Różynach. 22 listopada tragicznym dniem na pomorskich torach! ARCHIWALNE ZDJĘCIA 53. rocznica tragicznej katastro...
    1
    spaff
    12.5%
  • Tczew i okolice – bocznice kolejowe
    spaff » 9 maja 2026, o 20:02

O Tczewie mówiło się: Tczew - miasto kolejarzy. O Tczewie mówi się: Tczew - ważny węzeł kolejowy w północnej Polsce. O Tczewie można powiedzieć: Tczew - upadły punkt kolejowych przeładunków. Na ogromnej tczewskiej ładowni od czasu do czasu odbywają się jeszcze jakieś rozładunki lub załadunki, ale są...
    1
    spaff
    12.5%
  • Kwidzyński rejestr urzędowy (zabór pruski) i inne z Google Books
    Wałasz » 20 maja 2019, o 18:22

W "Amtsblatt für den Regierungsbezirk Marienwerder" bardzo wiele cennych informacji dla okręgu kwidzyńskiego, w tym Tczewa i innych z okresu zaboru pruskiego. Spora część roczników dostępna jest w Google Books w całości, przykładowy tu: https://books.google.pl/books?id=C_doAAAAcAAJ A tu z ...
    1
    Wałasz
    12.5%
  • Re: Tczew i okolice – bocznice kolejowe
    spaff » 14 maja 2026, o 21:40

Bocznica kombinatu, korzystająca częściowo ze wspólnych torów, funkcjonowała w ścisłym powiązaniu z inną bocznicą. Oczywiście nazwy bocznic w temacie wymyślam - nie wiem jak się nazywały. Tczew / Zakład Energetyki Cieplnej Plany wskazują, że ulicę Sadową przecinały kiedyś 2 (!) tory. Jeden z torów k...
    1
    spaff
    12.5%
    spaff » 18 maja 2026, o 21:55

Wróćmy do Tczewa, ale w rejon jeszcze nieporuszany w tym temacie. W gąszczu traw w okolicy posterunku odgałęźnego Górki można dostrzec zakryte szyny kolejowe, które prowadzą w kierunku zlokalizowanego w pobliżu kompleksu budynków magazynowych. Szyny tego toru za bramą wjazdową rozgałęziają się na dw...
    1
    spaff
    12.5%
    spaff » 24 maja 2026, o 22:48

W temacie poświęconym posterunkowi Suchostrzygi zamieściłem spolszczoną niemiecką mapę Bahnhof Lunau i wykazałem zaciekawienie odgałęzionym samotnym torem na górze rysunku stacji Tczew Suchostrzygi. Kolorem czerwonym torowisko przerysowałem, przeskalowałem, obróciłem i wstawiłem na mapę Google i nic...
    1
    spaff
    12.5%
    Wałasz » 25 maja 2026, o 09:24

To chyba znajoma mi seria planów budowy linii kolejowych, której skany są na Szukajwarchiwach.pl Jeśli to jest to, to podpowiem, że zdarzają się tam obrazy niższej rozdzielczości, ale na komputerze w pracowni APG w Gdańsku można przejrzeć sobie w lepszej jakości (do 300 lub 600 dpi). Jeśli taki skan...
    1
    Wałasz
    12.5%
    spaff » 27 maja 2026, o 19:06

Nie sądziłem że tak szybko wrócę do tego tematu. Przypomniało się mi że gdzieś tu na forum ktoś kiedyś wstawił zdjęcie lotnicze peronów stacji Tczew wykonane 20 lat temu, dzisiaj nie znalazłem tego zdjęcia, ale skojarzyłem że w czeluściach mojej prywatnej chmury plików posiadam pliki z materiałami p...
    1
    spaff
    12.5%
    spaff » 27 maja 2026, o 19:21

Przenosimy się do Tczewa z roku 2007. Jak na dwudziestoletnie zdjęcia bardzo dobra ich jakość. W lewej górnej części zdjęcia tory bocznicowe do lokomotywowni/parowozowni, w prawej centralnej części tory bocznicowe do drożdżowni/PBW (stacja Tczew, 2007): https://i.imgur.com/Yq0hzva.jpeg W lewej częśc...
    1
    spaff
    12.5%
    spaff » 30 maja 2026, o 19:02

Czasem przejeżdżam tamtędy rowerem od strony Bałdowa. A byłem przekonany, że stacja jest tam cały czas czynna. Tak to nawet na pierwszy rzut oka wygląda. ;) Starałem się to zaznaczyć, ja pisałem o stacji w formalnym znaczeniu tego słowa, która jest zdefiniowana w Instrukcji Ir-1 (R-1) "Instruk...
    1
    spaff
    12.5%
  • 1
    LukaszB
    12.5%
  • Najnowszy przepis od doktora Pulcinelli z Rzymu
    niespokojna66 » 8 gru 2020, o 18:48

Książka wydana w Dirschau w 1759 roku...znaleziona na stronie bawarskiej biblioteki. Treści nie znam , ponieważ jest napisana gotykiem po niemiecku...
    https://opacplus.bsb-muenchen.de/title/BV001472303
    1
    niespokojna66
    12.5%
  • Re: „Port Morski w Tczewie w okresie II Rzeczpospolitej” Stanisława Sarnowskiego
    Wałasz » 7 cze 2024, o 20:02

Najlepiej zapytać w Wydawnictwie Pomorskim: https://www.portalpomorza.pl/firma/4,wy ... -pomorskie
    Może red. Marian Sarnowski będzie zorientowany.
    1
    Wałasz
    12.5%
  • Re: Recenzje książki "Kraina wędrujących dworów"
    Wałasz » 29 lis 2024, o 14:16

Jestem ogromnie wdzięczny Michałowi Kargulowi za napisanie bardzo szczerej, wyważonej i obiektywnej recenzji. Z zasadniczą jej linią się zgadzam, co nie znaczy, że nie mam pewnych zastrzeżeń odnośnie niektórych uwag i zarzutów. Chciałbym właśnie w tych kilku aspektach złożyć wyjaśnienia. To nie jest...
    1
    Wałasz
    12.5%
  • Re: Cmentarz między Wędkowami a Boroszewem
    zunia » 18 sty 2017, o 11:59

A tak opisał cmentarz Roman Klim w książce „ Notatki z kociewskich wędrówek ” (wydanej w 1999 r.) Autor nie znając zdobyczy współczesnej techniki nazwał tarasy prostokątnymi. Forumowicze sprawdzili, że to kwadraty :) Niestety, brak też fotografii nagrobka Gustawa Gollatha: Cmentarz znajduje się pomi...
    1
    zunia
    12.5%
  • Re: „Port Morski w Tczewie w okresie II Rzeczpospolitej” Stanisława Sarnowskiego
    Wałasz » 21 sty 2025, o 10:23

To mamy kontynuację tego wątku w kwestii linii transportu węgla.
    1
    Wałasz
    12.5%
  • Re: Co to za książka?
    Wałasz » 24 sty 2025, o 10:58

To najprawdopodobniej jakaś publikacja okolicznościowa, wydana przez władze miasta Tczewa, być może nawet do użytku wewnętrznego. Widać też pamiętny napis FJN - Front Jedności Narodowej. Proponuję skontaktować się z Sekcją Historii Miasta MBP w Tczewie (namiary na stronie biblioteki), która przejmow...
    1
    Wałasz
    12.5%