Toplista
Ocena postów
-
- Autor
- Ocena
-
-
Re: Linie autobusowe
spaff » 30 sie 2025, o 17:17
Nie będzie to nic odkrywczego, ale pamiętam: - linię nr 7 z przełomu wieków, którą dojeżdżałem na bilecie miejskim na "rondo" w Rokitkach by udać się z buta do Śliwin; - linię nr 50 z lat w okolicach 1999-2003, na której można było na bilecie miejskim dostać się do Zajączkowa (przystanek n... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Nowy dworzec
spaff » 30 sie 2025, o 19:14
Dzisiaj korzystamy z przyjemnej stacji kolejowej i z przyjemnego dworca kolejowego i z przyjemnej infrastruktury wokół dworca, ale tak naprawdę zawsze było przyjemnie na tczewskiej kolei pasażerskiej w porównaniu do innych miast, wyjątkowo dbano o nią, przykład modernizacji z przełomów wieków: Dzien... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Linie autobusowe
ZKM Tczew » 3 wrz 2025, o 18:21
@spaff to znaczy lubię żółto-czerwone sam w moim mieście mam autobusy tylko koloru ale po prostu myślałem że Tczew zasługuje na coś więcej autobusy tak stare nie są większość pojazdów jest z roku 2016 są tylko trzy czarne owce a raczej żółto-czerwone w 2011 roku i są to autobusy 18 m. Tutaj moja lis... - 1
- ZKM Tczew
-
12.5%
-
-
-
Re: Czatkowy
spaff » 5 gru 2025, o 20:46
Ilustrowany Kurjer Pomorski 1936 09 20 R 1 nr 8 Z Tczew Onegdaj w nocy nieznani na razie sprawcy włamali się do zabudowań gospodarczych rolnika Regiera zamieszkałego w Czatkowach pod Tczewem. Łupem włamywaczy padło kilka brezentów ultowych, konwje do mleka oraz inne rzeczy, wartości około 300 zł. h... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Tczew w okresie międzywojennym
zielu » 15 gru 2025, o 13:35
Załączam artykuł z magazynu "Las Polski" autorstwa Jerzego Flisykowskiego - przesłany przez autora - między innymi o tym, jak niewiele brakowało, aby regionalna dyrekcja Lasów Państwowych w okresie międzywojennym miała swoją siedzibę w Tczewie
.
- 1
- zielu
-
12.5%
-
-
-
spaff » 7 wrz 2025, o 16:13
Wiele razy miałem przemyślenia ile czasu przed odjazdem pociągu należy przybyć na dworzec by zdążyć zakupić bilet. Dziennik Bałtycki, 1954, nr 203 A było to tak... W dniu 1 bm. przyszedłem o godz. 4.40 rano na dworzec kolejowy w Tczewie, aby wykupić bilet na przejazd z Tczewa do Piły przez Starogard... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Wrzesień 39 r. i okupacja
spaff » 7 wrz 2025, o 16:54
Artykuł Kazimierza Ickiewicza z 1984 - ciekawe czy były zmiany co do poniższej treści w kolejnych publikacjach tego autora. Dziennik Bałtycki, 1984, nr 206 Zatrzymać pociąg Nr 963 Na tydzień przed wybuchem II wojny Światowej ruch pociągów pasażerskich na trasie tranzytowej Malbork — Chojnice łączące... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Posterunek odgałęźny Tczew Suchostrzygi
spaff » 27 gru 2025, o 21:26
Widoczne "baraki" oraz tory na zdjęciu satelitarnym z dnia 11 marca roku 2010 w usłudze Google Earth:
- 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Starogard Gdański – cmentarz wojskowy
Krzyszwars » 3 sty 2026, o 18:01
Dwaj żołnierze, którzy prawdopodobnie spoczywali na starogardzkim cmentarzu wojskowym. Landwehrmann Karl Walewski, 10/IR 342, ur. 16.10.1880 r. we wsi Bollenschin (Boleń ?), zm. 22.04.1915, Pr. Stargard Res. Lazarett. Wg. Volksbund’u prawdopodobnie przeniesiony na cmentarz w m. Bartosze . Feldwebel ... - 1
- Krzyszwars
-
12.5%
-
-
-
Re: Spółdzielnia Rybołówstwa Śródlądowego Troć
spaff » 8 wrz 2025, o 16:44
Dziennik Bałtycki, 1967, nr 72 Zagrożenie Wisły W CHWILI OBECNEJ ZANIECZYSZCZENIE ŚCIEKAMI WISŁY JEST TAK DUŻE, ŻE ODŁOWY RYB W STOSUNKU DO 1956 ROKU ZMNIEJSZYŁY SIĘ PRAWIE O 50 PROC. Dla rybołówstwa śródlądowego najniebezpieczniejsza jest sprawa zawiesin poprodukcyjnych (włókien drzewnych) odprowa... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Czyżykowo
Wałasz » 9 wrz 2025, o 09:22
Rozumiem że miniartykuł dotyczy Czyżykowa. Nie. Dotyczy to późniejszej drożdżowni przy ul. Za Dworcem, po której już praktycznie nic nie zostało, ale na Forum DT jest o tych zakładach obszerny wątek . Taka ciekawostka, że na terenach drożdżowni i przedsiębiorstwa "Troć/Koral", najprawdopo... - 1
- Wałasz
-
12.5%
-
-
-
Re: Zmiana granic miasta
spaff » 12 wrz 2025, o 17:21
1 lipca 1952 roku z powiatu tczewskiego wydzielono tczewski powiat grodzki , w skład którego weszło miasto Tczew i gromada Suchostrzygi (link do rozporządzenia Rady Ministrów >> http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19520190118). Wszelkie publikacje o historii tczewskich osiedli in... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Morzeszczyn
Wałasz » 7 sty 2026, o 21:10
Z tą szkołą to może pomyłka i to nie jest zdjęcie z Morzeszczyna, a może ja źle sugeruję że tam jest napisane, że to szkoła. Chyba nie, bo jeśli dobrze widzę, budynek na pocztówce (Schulhaus) wykazuje podobieństwo do pokazanego w fiszce adresowej zabytku i opisanego jako szkoła w Morzeszczynie do o... - 1
- Wałasz
-
12.5%
-
-
-
Re: Szymankowo
spaff » 12 wrz 2025, o 17:50
Dziennik Bałtycki, 1957, nr 220 W Szymanowie zamordowani zostali również Inspektorzy celni Szanowna Redakcjo! Nawiązując do artykułu, który ukazał się 29 ub. m. w „Dzienniku Bałtyckirn“, informującego o programie uroczystości w 18 rocznicę obrony Wybrzeża, pragnę uzupełnić opis wypadków na stacji w... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Stary Dworzec
spaff » 14 wrz 2025, o 18:23
Kolejna akcyja kolejowa. Gazeta Toruńska 1913, R. 49 nr 247 — Tczew. Na dworcu tutejszym usiłował wskoczyć pewien pasażer do pociągu pospiesznego w chwili, gdy pociąg ruszył z miejsca. W pośpiechu wskoczył on na stopień przy wagonie towarowym, a ponieważ drzwi od tego wagonu nie zdołał odsunąć, odby... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Cukrownia i drożdżownia
spaff » 15 wrz 2025, o 16:53
Kolejna dywidenda, o innej wspomniałem w złym wątku, w wątku Czyżykowo.
Gazeta Toruńska 1912, R. 48 nr 137
— Tczew. Tutejsza cukrownia wypłacać będzie za rok ubiegły 36 procent dywidendy. Cukier drogi, lecz dywidendy akcyonaryuszów w wytwórniach cukru rosną.
- 1
- spaff
-
12.5%
-
-
- 1
- GabberTech
-
12.5%
-
-
Re: Dom Katolicki w Tczewie
Wałasz » 18 sty 2026, o 10:02
Pytanie, czy to był komitet budowy domu św. Józefa (późniejszy Dom Czeladzi Katolickiej), czy gmachu, który powstał później w sąsiedztwie szpitala (obecny "biały domek")? - 1
- Wałasz
-
12.5%
-
-
-
Re: Pierwsze lata władzy ludowej
Wałasz » 1 lut 2026, o 20:21
W sumie to bardzo ciekawy i szeroki temat, zwłaszcza że to już po okresie spokoju w relacjach między KRk a państwem. Czyżby chodziło o tego kapłana: https://gdansk.gedanopedia.pl/gdansk/?title=NAG%C3%93RSKI_STANIS%C5%81AW_FELIKS,_ksi%C4%85dz,_dzia%C5%82acz_spo%C5%82eczny Ale on po wojnie działał w S... - 1
- Wałasz
-
12.5%
-
-
-
Re: Tczewska Stocznia Rzeczna
tczew » 3 lut 2026, o 14:42
Dzięki, że umieszczono fotografie mojego autorstwa :-) , Pierwsza to port a raczej BFLiWR przegalina z roku 1998/99 , druga to port Tczew kwiecień 1997. - 1
- tczew
-
12.5%
-
-
-
Re: Spacer po Skarszewach
spaff » 15 wrz 2025, o 17:37
Nie ma tematu o Borównie, więc daję tu historię dość najnowszą. Dziennik Bałtycki, 1998, nr 143 Zginęła dziewczyna w Borównie Wielkim, gm. Skarszewy Eksplozja bomby Marlena F. zginęła wczoraj w wyniku eksplozji nieznanego materiału wybuchowego w Mercedesie 190, na terenie ośrodka wypoczynkowego w Bo... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Wałasz » 16 wrz 2025, o 10:11
To była moja koleżanka z klasy LO im. M. Skłodowskiej-Curie w Tczewie. Kilka dni po tragedii byłem w tym miejscu, później jeszcze z raz czy dwa razy. Lokalizacji co do metra nie podam, ale +/- w okolicy tego punktu , przy drzewach i blisko zabudowań wczasowych, co widać zresztą na zdjęciach. Było o ... - 1
- Wałasz
-
12.5%
-
-
-
Re: Johann Reinhold i Georg Forster
spaff » 17 lut 2026, o 21:49
W niniejszym wątku nie zanotowałem istnienia ulicy Forsterów , ale nie to jest powodem tego posta. Kilka przypadkowo napotkanych ilustracji z interneta i ich opisów: Bruststück nach vorn, den Kopf nach rechts ins Halbprofil gewandt, Blick nach rechts, mit Rollmopslöckchen, Zopf im Nacken, weißem Hal... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
spaff » 16 wrz 2025, o 19:03
Dziękuję za informacje. Nie spodziewałem się posta o powyższej treści, i że dotknie któregoś forumowicza osobiście. Miałem bardziej na celu osiągnąć efekt kronikarski. Zapoznałem się z materiałami które podałeś - bardzo smutna historia jednocześnie budząca nienawiść do trzech zbrodniarzy. Dzisiaj w ... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Wałasz » 17 wrz 2025, o 09:31
Dzięki za doprecyzowanie. Może to i dobrze, że post się pojawił, bo warto pamiętać - to była dobra osoba, dobra koleżanka. Raz na kilka lat, jak jestem po drodze, to wpadam na cmentarz do Skarszew. W Borównie nad jeziorem to chyba z 10 lat już nie byłem... Marlena była pierwszą albo drugą osobą w kl... - 1
- Wałasz
-
12.5%
-
-
-
Re: Cegielnie
spaff » 17 wrz 2025, o 18:13
W roku 1966 na cegielni można było dorobić. Dziennik Bałtycki, 1966, nr 205 Tczewskie ZCB Cegielnia Malinowo przyjmie natychmiast do pracy — do załadunku cegły na wagony — każdą ilość pracowników już zatrudnionych w innych przedsiębiorstwach, a mających chęć uzyskania dodatkowego wynagrodzenia, prac... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: 15. urodziny Dawnego Tczewa
mzk » 24 lut 2026, o 08:58
Od dawna widać, że na Forum stale są aktywne 2-3 osoby. Nigdy nie angażowali się wszyscy członkowie, ale ta platforma powoli umiera. Zgaduję, że najaktywniejsi do tej pory członkowie rozpoczęli nowe, bardziej angażujące etapy życia. A.....jej główny twórca, motor rozwoju Forum jest przygnieciony now... - 1
- mzk
-
12.5%
-
-
-
Re: Starogard Gdański – cmentarz wojskowy
Krzyszwars » 5 mar 2026, o 20:53
Brawo spaff
Niesamowite, co można znaleźć w Internecie ... jak się wie, gdzie szukać
- 1
- Krzyszwars
-
12.5%
-
-
-
Re: Międzyzakładowy Klub Sportowy Wisła Tczew
CzerwinskiS » 17 mar 2026, o 14:53
Informacje o jednym z dwójki największych klubów sportowych Tczewa ze strony http://wislatcz.fans.w.interia.pl/wisla-historia.htm W marcu 1924 roku Józef Rossa, Alfons Guziński, Dudziński, Kobyliński, Majewski, Włodarski i Majtkowski założyli jednosekcyjny Klub Kręglarski "Wisła". Opieraj... - 1
- CzerwinskiS
-
12.5%
-
-
-
spaff » 18 mar 2026, o 18:47
Tylko by zagadywać ludzi to trzeba mieć nawijkę a na dodatek ja w ogóle nie mam odwagi tak zagadywać :P Jak sam szukałem dokumentu zmiany nazwy ulic i numeracji przed 2005 r. w Bałdowie, to nie udało mi się, a nawet urząd gminy Tczew nie był w stanie odpowiedzieć. No ja nadrążyłem się by uzyskać uch... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Re: Szymankowo
spaff » 17 wrz 2025, o 18:31
Po wojnie Alfons Lessnau pozostał w branży jako pracownik stacji Gdańsk Wąskotorowy . Dziennik Bałtycki, 1968, nr 207 Kolejarze gdańscy pamiętają o tych, którzy pierwsi padli ofiarą agresji hitlerowskiej (...) Dyżurny ruchu stacji Szymankowo Alfons Runowski o piątej rano 1 września ostrzegł telefoni... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Wałasz » 18 wrz 2025, o 09:13
Kolej to beton wiadomo, poniższy artykuł to potwierdza że od lat, ale mi się udało uczestniczyć w jeszcze bardziej zamotanej pozytywnej akcji w XXI wieku, gdy nie było jednolitego PKP tylko już była rzeczywistość po nastaniu różnych spółek kolejowych, może kiedyś to opiszę, ale na pewno nie podam s... - 1
- Wałasz
-
12.5%
-
-
-
spaff » 18 wrz 2025, o 16:18
No albo PKP lewa szyna i PKP prawa szyna, a tak na poważnie jest OK moim zdaniem, jest zarządca infrastruktury i są przewoźnicy jak na drogach, może jedynie zbędne jest PKP S.A. jako spółka od niczego (poza dworcami (tymi budynkami nie peronami)). Ja jestem researcherem amatorem. Moje podstawowe zai... - 1
- spaff
-
12.5%
-
-
-
Wałasz » 20 mar 2026, o 10:02
Gratuluję efektów intensywnego śledztwa. Przypominają mi się moje działania sprzed kilku lat, ale wtedy jeszcze nie znałem archiwalnych zdjęć lotniczych i starszych ortofotomap. Musiała jakiś czas temu mieć miejsce zmiana nie tylko ulicy 22 Lipca na Kociewską, ale również samej numeracji. Pewnie wią... - 1
- Wałasz
-
12.5%
-
-
-
Re: Lazaret
Wałasz » 27 mar 2026, o 10:22
Poniżej kompilacja ustaleń dokonanych przez Chat AI - Google Gemini: ========== Ernst Peters z 5. Pułku Grenadierów im. Króla Fryderyka I (4. Wschodniopruskiego). - Jednostka: Grenadier-Regiment Nr. 5 (stacjonujący w Gdańsku). - Zapis w listach: Figuruje w oficjalnych spisach rannych z 1915 roku. -... - 1
- Wałasz
-
12.5%
-