Drugą myślą, to może postać jakiegoś profesora - historyka, jak prof. Dąb-Rozwadowski?
Z niecierpliwością czekam na rozwiązanie zagadki

Tak było viewtopic.php?p=8101#p8101" onclick="window.open(this.href);return false;Ciotka Idalia pisze:Pierwszą moją myślą było, że może lokatorzy jednego z tczewskich bloków wykazali się inicjatywą podobną do wykorzystania lokomotywy w celu ogrzania mieszkań![]()

o to, tomzk pisze:Dokładnie. Chodziło o tą zbieżność pomiędzy postacią graną przez Bronisława Pawlika, a burmistrzem grodu Sambora w latach 1947 - 1949 Dionizym Cichockim. Więcej podobieństw pomiędzy obiema postaciami nie było. Może poza jedną. Kreacja Romana Wilhelmiego była tak dobitna, iż niewielu z nas pamięta, że był inny gospodarz bloku przy ul. Alternatywy 4 (postać grana przez Bronisława Pawlika)

O nie Ciociu! Pan Dionizy pojawiał się w serialu wiele częściej, szczególnie na etapie przyznawania mieszkań. Przypomnę tylko scenę z telewizją, kiedy miał się cieszyć że zdobył przydział, a go nie dostał i kumple w pracy obrazili się, że nie oblewa mieszkania itp. minuta 1:00, 14:05, 26:33 ....Ciotka Idalia pisze: Niby wiedziałam, że po Aniele nastał Dionizy Cichocki, ale w serialu poświęcono mu jakieś 2 min. w ostatnim odcinku, więc pomyślałam, że może chodzi o postać bardziej "znaczącą"![]()

No tosz wiemLukaszB pisze:O nie Ciociu! Pan Dionizy pojawiał się w serialu wiele częściej, szczególnie na etapie przyznawania mieszkań. Przypomnę tylko scenę z telewizją, kiedy miał się cieszyć że zdobył przydział, a go nie dostał i kumple w pracy obrazili się, że nie oblewa mieszkania itp. minuta 1:00, 14:05, 26:33 ....Ciotka Idalia pisze: Niby wiedziałam, że po Aniele nastał Dionizy Cichocki, ale w serialu poświęcono mu jakieś 2 min. w ostatnim odcinku, więc pomyślałam, że może chodzi o postać bardziej "znaczącą"![]()