Znaleziono 300 wyników
- 3 maja 2018, o 11:39
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Promocja DT
Dawny Tczew pojawił się na znaczku promującym nasz most 
- 10 maja 2018, o 12:28
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Pracownicy kolei tczewskiej
Mój dziadek przez całe życie pracował jako maszynista . Słabe niestety jakościowo zdjęcie, w którym jest w kabinie Ty4.
- 17 maja 2018, o 22:00
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Osoby duchowne
Według mnie jednym z podstawowych dokumentów dla poznania relacji pomiędzy duchownymi w czasie wojny są akta powojennego dochodzenia przeciw ks. Preusowi. Znajdują się one w zbiorach archiwalnych IPN. Czytałem je lata temu i nie wiem, czy pojawiała się w nich postać ks. Gajdusa. Jest to możliwe, gdy...
- 19 maja 2018, o 08:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Wolny i domowy
Być może nikomu tym nie zaimponuję ale chciałem się pochwalić....jakieś 5 lat temu postawiłem swoje pierwsze kroki w domowym piwowarstwie. Był to dla mnie eksperyment do którego długo przygotowywałem się czytając i oglądając praktycznie wszystko co dotyczyło tematu. W końcu uwarzyłem próbnie jakieś ...
- 20 maja 2018, o 10:54
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Noc Muzeów 2018
W spacerze wzięło udział ponad 40 osób 
- 22 maja 2018, o 15:15
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Podróże Dawnego Tczewa
W dniach 7/13.05 "zafundowaliśmy" sobie z żoną i krewnymi wyjazd regeneracyjny do Kołobrzegu. Sezon pomału się rozkręca, ruszają smażalnie ryb,oraz inne "biznesy" nastawione na łupienie przybyszów. Aktualnie są to głównie zaawansowani wiekowo kuracjusze ośrodków rehabilitacyjnych...
- 26 maja 2018, o 13:09
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Henryk Chmielewski - bohater ruchu oporu
Witam Moja mama Ludwika Chmielewska opowiadała mi o kontaktach z rodziną Jurgo w czasie okupacji. Chciałbym dodać że Henryk w domu i przez kolegów nazywany był Bubi. Moja mama i Henryk płynnie rozmawiali po niemiecku i oczywiście po polsku.Ojciec Henryka prowadził w Tczewie szkołę szoferów i warszta...
- 26 maja 2018, o 15:03
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zakłady fotograficzne
Zdjęcia pokazujące personel zakładu fotograficznego, który w czasie wojny mieścił się na ulicy Dąbrowskiego. Większość zdjęć pochodzi z roku 1942; z licznego grona widocznych na fotografiach osób, bodaj tylko dwie nie nosiły typowo polskich nazwisk. Warto zwrócić uwagę na uliczne urządzenie służące...
- 26 maja 2018, o 15:50
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Henryk Chmielewski
01.JPG Świadomość tragicznej śmierci tego przystojnego, młodego człowieka napawa smutkiem. Oto wspomniany wcześniej opis działalności Henryka: M01.JPG M05.JPG M02.JPG M03.JPG M04.JPG Wojenne losy Henryka i okoliczności jego śmierci postaram się rozwinąć w postach za kilka dni. https://www.dawnytcze...
- 2 cze 2018, o 20:25
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Promocja DT
Nasze książki brały udział w charytatywnej loterii podczas dzisiejszego dnia dziecka organizowanej przez Caritas