Znaleziono 300 wyników

Powrót

autor: LukaszB
3 maja 2018, o 11:39
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Promocja DT

Dawny Tczew pojawił się na znaczku promującym nasz most :)
autor: Łukasz
10 maja 2018, o 12:28
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Pracownicy kolei tczewskiej

Mój dziadek przez całe życie pracował jako maszynista . Słabe niestety jakościowo zdjęcie, w którym jest w kabinie Ty4.
Roman.jpg.png
autor: mzk
17 maja 2018, o 22:00
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Osoby duchowne

Według mnie jednym z podstawowych dokumentów dla poznania relacji pomiędzy duchownymi w czasie wojny są akta powojennego dochodzenia przeciw ks. Preusowi. Znajdują się one w zbiorach archiwalnych IPN. Czytałem je lata temu i nie wiem, czy pojawiała się w nich postać ks. Gajdusa. Jest to możliwe, gdy...
autor: krzysiaczek84
19 maja 2018, o 08:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Wolny i domowy

Być może nikomu tym nie zaimponuję ale chciałem się pochwalić....jakieś 5 lat temu postawiłem swoje pierwsze kroki w domowym piwowarstwie. Był to dla mnie eksperyment do którego długo przygotowywałem się czytając i oglądając praktycznie wszystko co dotyczyło tematu. W końcu uwarzyłem próbnie jakieś ...
20 maja 2018, o 10:54
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Noc Muzeów 2018

1.jpg
W spacerze wzięło udział ponad 40 osób ::dawnytczew
autor: Big Zbig
22 maja 2018, o 15:15
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Podróże Dawnego Tczewa

W dniach 7/13.05 "zafundowaliśmy" sobie z żoną i krewnymi wyjazd regeneracyjny do Kołobrzegu. Sezon pomału się rozkręca, ruszają smażalnie ryb,oraz inne "biznesy" nastawione na łupienie przybyszów. Aktualnie są to głównie zaawansowani wiekowo kuracjusze ośrodków rehabilitacyjnych...
autor: kola
26 maja 2018, o 13:09
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Henryk Chmielewski - bohater ruchu oporu

Witam Moja mama Ludwika Chmielewska opowiadała mi o kontaktach z rodziną Jurgo w czasie okupacji. Chciałbym dodać że Henryk w domu i przez kolegów nazywany był Bubi. Moja mama i Henryk płynnie rozmawiali po niemiecku i oczywiście po polsku.Ojciec Henryka prowadził w Tczewie szkołę szoferów i warszta...
26 maja 2018, o 15:03
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zakłady fotograficzne

Zdjęcia pokazujące personel zakładu fotograficznego, który w czasie wojny mieścił się na ulicy Dąbrowskiego. Większość zdjęć pochodzi z roku 1942; z licznego grona widocznych na fotografiach osób, bodaj tylko dwie nie nosiły typowo polskich nazwisk. Warto zwrócić uwagę na uliczne urządzenie służące...
26 maja 2018, o 15:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Henryk Chmielewski

01.JPG Świadomość tragicznej śmierci tego przystojnego, młodego człowieka napawa smutkiem. Oto wspomniany wcześniej opis działalności Henryka: M01.JPG M05.JPG M02.JPG M03.JPG M04.JPG Wojenne losy Henryka i okoliczności jego śmierci postaram się rozwinąć w postach za kilka dni. https://www.dawnytcze...
2 cze 2018, o 20:25
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Promocja DT

Nasze książki brały udział w charytatywnej loterii podczas dzisiejszego dnia dziecka organizowanej przez Caritas