Znaleziono 382 wyniki
- 29 paź 2019, o 20:03
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Czyżykowo
Słuchając opowieści o Czyżykowie i okolicach, przewija się w nich często nazwisko "Wiczke" lub "Wyczke". Co ciekawe, przypinano je do wielu różnych miejsc na ówczesnych obrzeżach Tczewa. "Wyczkowem" określanym od wspomnianego nazwiska miały być tereny dzisiejszych Szkla...
- 30 paź 2019, o 22:11
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Kociewiacy na frontach II wojny światowej
Mija 75 lat od wyzwolenia Bredy przez żołnierzy I Dywizji Pancernej dowodzonej przez generała Stanisława Maczka.W jej szeregach walczył młodszy brat mojego ojca - Kazimierz (rocznik 1922). Jego droga do "pancerniaków" , to gotowy scenariusz do filmu o losach Kociewiaków podczas II wojny św...
- 1 lis 2019, o 18:39
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 2 lis 2019, o 14:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ludwig Dembski - Eichhart
Według Kroniki Spółdzielni Mieszkaniowej burmistrz Dembski zmarł 3.1.1919, nie jest podane gdzie, ale z tekstu można wnioskować ze w Tczewie No i "moje" - w sensie z "Kroniki Ochotniczej Straży Pożarnej miasta Tczewa", skrupulatnie opracowanej przez P. Frydryszewskiego: Założyci...
- 5 lis 2019, o 19:09
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Dawne Czyżykowy, że tej starszej nazwy użyję, rozciągały się nie tylko w okolicy Kleine Zeisgendorf oraz Grosse Zeisgendorf, ale również pod wieżę ciśnień i park (czyli obecne tereny przedmieść) oraz pod Górki i Bałdowo, osiedle Bema ze Szklanymi Domami, a także Jabłoniowe Wzgórze i Wybudowanie. Pat...
- 7 lis 2019, o 16:03
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Zabudowania zaznaczone wyżej czerwonym okręgiem, znajdujące się między ob. ul. Bema a Kusocińskiego są dużo bardziej zagadkowe. Nie ma ich ani na mapie powiatu z 1881 r., ani nie zostały ujęte w arkuszach geodezyjnych z tego samego roku. Widoczne są dopiero w 1893 r., co mogłoby sugerować, że powsta...
- 12 lis 2019, o 19:05
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Dzięki Łukaszowi, który udostępnił mi skany dawnych map geodezyjnych (raz jeszcze wielkie dzięki!), udało się wyjaśnić zagadkę "znikającego" folwarku między Bema a Kusocińskiego. Wyjaśnienie w poprzednim poście nr 79, który poprawiłem, uwzględniając w nim nowe źródła. :) Teraz czas omówić ...
- 16 lis 2019, o 22:16
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Odbudowa mostów tczewskich w czasie okupacji
Znalezione na fotopolska
- 20 lis 2019, o 17:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Panorama Tczewa
Panorama naszego miasta z widoczną gazownią na ul. Kołłątaja/fotopolska.eu
- 21 lis 2019, o 13:47
- Skocz do działu