Tczewskie absurdy
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
Niesia
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
- Kontakt:
Re: Tczewskie absurdy
No niekoniecznie. Tu też osoba, która to pisała mogłaby miec problem: czy napisać "inwentaryzacja", czy "inwętaryzacja".Ciotka Idalia pisze:Myślałam, że takie "kwiatki", to tylko w necie krążą i są specjalnie robione. Niestety dziś znalazlam nasz tczewskiTo jest sklep z zabawkami na pl. Hallera.
Jak ktoś nie umie korzystać ze słownika, to wystarczyło napisać inwentaryzacja...
"Na świecie nie ma nic piękniejszego od pobudzania ludzi do śmiechu."
Achard Marcel (1899-1974)
Achard Marcel (1899-1974)
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Ciociu się nabijasz to wytłumacz mi dlaczego siedziba już inna, a przywileje zostały 
- Załączniki
-
- strostwo.jpg (122.02 KiB) Przejrzano 934 razy
- strostwo.jpg (122.02 KiB) Przejrzano 934 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Wtyki trzeba mieć wszędzie ... 
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
Ciotka Idalia
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
Łukaszu, po prostu urzędnicy starostwa są tacy fspaniali, że trzeba dbać o ich przywileje na mNieście 
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Wiem, że nie wszystko, czego nie rozumiemy musi od razu być absurdem, ale... jest taka sprawa, której nie ogarniam.
Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z tego, że jedyne w Polsce Jezioro Lubiszewskie podobno inaczej zwane Rokickim
znajduje się...
blisko 100 kilometrów od Tczewa,
w powiecie bytowskim, na północ od kaszubskiego Lipusza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jezioro_Lubiszewskie
http://wikimapia.org/10032689/pl/Jezioro-Lubiszewskie
Żeby było dziwniej nie ma w pobliżu tego sporego jeziora ani żadnych Rokitek ani Lubiszewa, praktycznie jest to prawie niezaludniona okolica.
Nasze jezioro, z którego wypływa Motława, popularnie (ale i oficjalnie) nazywano również Lubiszewskim, co miało solidne uzasadnienie w postaci nazwy starej, sporej wsi leżącej nieopodal:
![Obrazek]()
Ma miejsce solidne zamieszanie, jak na tej stronie: http://davidoo.flog.pl/wpis/314739/pano ... szewskiego - przeczytajcie dokładnie opis zdjęcia z kominem naszej ciepłowni w tle
:
Myślę mocno, co sprawiło, że w stosunku do kaszubskiego jeziora zaczęto używać nazwy Rokickie?
Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z tego, że jedyne w Polsce Jezioro Lubiszewskie podobno inaczej zwane Rokickim
blisko 100 kilometrów od Tczewa,
w powiecie bytowskim, na północ od kaszubskiego Lipusza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jezioro_Lubiszewskie
http://wikimapia.org/10032689/pl/Jezioro-Lubiszewskie
Żeby było dziwniej nie ma w pobliżu tego sporego jeziora ani żadnych Rokitek ani Lubiszewa, praktycznie jest to prawie niezaludniona okolica.
Nasze jezioro, z którego wypływa Motława, popularnie (ale i oficjalnie) nazywano również Lubiszewskim, co miało solidne uzasadnienie w postaci nazwy starej, sporej wsi leżącej nieopodal:

Ma miejsce solidne zamieszanie, jak na tej stronie: http://davidoo.flog.pl/wpis/314739/pano ... szewskiego - przeczytajcie dokładnie opis zdjęcia z kominem naszej ciepłowni w tle
Myślę mocno, co sprawiło, że w stosunku do kaszubskiego jeziora zaczęto używać nazwy Rokickie?
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Taki sam problem mamy z Dirschauer See pod Olsztynem. Jedyne wytłumaczenie, które mi się nasuwa to nazwa jeziora od nazwiska właściciela ziemi wokół jeziora. Może jakaś rodzina przez kilkadziesiąt(set)lat władała tym obszarem 
EDIT
Oczywiście rodzina Lubiszewskich
Dowód na to, że literówki całkiem zmieniają sens zdania. Z kalendarza parafii św. Józefa z MBP
EDIT
Oczywiście rodzina Lubiszewskich
Dowód na to, że literówki całkiem zmieniają sens zdania. Z kalendarza parafii św. Józefa z MBP
- Załączniki
-
- lodowy.jpg (128.79 KiB) Przejrzano 861 razy
- lodowy.jpg (128.79 KiB) Przejrzano 861 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Z takim sposobem oznaczania numeru domu się nie spotkałem
Boczna nie daje za wygraną
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
To Forum jest silnie ograniczane nałogiem, nie bójmy się tego napisać... I nie chodzi bynajmniej o winiacza lub browarki
, nikt nie musi spijać ich na balkonach ograniczając swe możliwości rozpracowywania tczewskich tajemnic
Gdyby nie fajki - najprawdopodobniej już dawno obchodzilibyśmy hucznie dwadzieścia tysięcy postów...
Istnieje jednak rozwiązanie tego nabrzmiałego problemu - PAPIEROS ELEKTRYCZNY
- można nabyć je w naszym mieście drogą kupna
:
PiS: Dzięki za bezcenne mentolowe "cudzesy" - J. zawsze można na Tobie polegać

Gdyby nie fajki - najprawdopodobniej już dawno obchodzilibyśmy hucznie dwadzieścia tysięcy postów...
Istnieje jednak rozwiązanie tego nabrzmiałego problemu - PAPIEROS ELEKTRYCZNY
PiS: Dzięki za bezcenne mentolowe "cudzesy" - J. zawsze można na Tobie polegać
-
Jadzia
- Moderator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 293 razy
Do usług Kolegobe-good pisze:PiS: Dzięki za bezcenne mentolowe "cudzesy" - J. zawsze można na Tobie polegać![]()
Po przeczytaniu tego ogłoszenia na e-papierosa się nie zdecyduję