Zagadki użytkownika Be-good

Awatar użytkownika

Autor Tematu
be-good
Koordynator
Koordynator
Pisarz Miejski
Pisarz Miejski
Reakcje:
Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Podziękował;: 194 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Zagadki użytkownika Be-good

Post autor: be-good »

zunia pisze:2000... „Chłopcy z Placu Broni”...
23 czerwca tegoż roku zginął w wypadku samochodowym lider grupy Bogdan Łyszkiewicz.
Wtedy działalność zespołu została zawieszona.
Prawdopodobnie występ w Tczewie był ich ostatnim występem…
Tak, już nikt nie zobaczył ich dużego występu po koncercie w Tczewie.

Tyle, że mój ŁeB wciska mi obrazy z koncertu na Świńskim Rynku... :scratch :)

P.S. Szukajmy BELVEDERE, płacę 500 DT :)

Obrazek
Awatar użytkownika

zunia
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Podziękował;: 72 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy
Kontakt:

Post autor: zunia »

Ja podpieram się artykułem http://warszawa.naszemiasto.pl/archiwum ... ,id,t.html" onclick="window.open(this.href);return false; , bo koncertu nie pamiętam.

A gdzie Belvedere ? Szukajmy! :)
Awatar użytkownika

sajgon
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: sajgon »

A mi trudno było uwierzyć, że rozwiązanie mam pod nosem :facepalm
W Ciecholewach było jakieś grodzisko :szok2 Opowiedz coś więcej, bo jak pytam ludzi o te okolice to nikt nic nie potrafi powiedzieć... Chyba obracam się w złych kręgach - wszyscy znają historie współczesną: komu byk się ocielił, kto spał pod płotem sąsiada... Ale w takich interesujących sprawach milczą jak zaklęci :)
Awatar użytkownika

Autor Tematu
be-good
Koordynator
Koordynator
Pisarz Miejski
Pisarz Miejski
Reakcje:
Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...

sajgon pisze:... komu byk się ocielił... :o :o :scratch
Taki news, to dopiero news !! ... :P

Faktycznie, bardzo mało jest popularnych publikacji podających jakieś dalej idące szczegóły dot. "SchlossBergu" pod Ciecholewami. Widać go na mapie jako Schloss-B.
Proponuję podjechać tam osobiście, dojazd zwłaszcza od nowej drogi na Wędkowy, jest przyzwoity. Strome zbocza i widok z wyniesienia robią wrażenie na odwiedzającym z wyobraźnią.

Pod tym adresem można znaleźć spisaną po niemiecku smutną legendę miejscowej ludności wiążącą się z Zamkową Górą;
nie spotkałem jej w polskich książkach:

http://books.google.pl/books?id=R9rT5FC ... au&f=false

ciechol.jpg
ciechol.jpg (403.33 KiB) Przejrzano 1725 razy
ciechol.jpg
ciechol.jpg (403.33 KiB) Przejrzano 1725 razy
Dla nieznających niemieckiego dopiszę później streszczenie; teraz wyjeżdżam.
Awatar użytkownika

niespokojna66
Rajca
Rajca
Reakcje:
Podziękował;: 404 razy
Otrzymał podziękowań: 439 razy

Post autor: niespokojna66 »

"]

Mój cyrk i moje małpy 8-) , więc:

Dla nieznających niemieckiego dopiszę później streszczenie; teraz wyjeżdżam.[/quote]
MAŁPY (?????):evil2 :szok2 :pala :nono :nono2 :tongue3 :tongue3 :tongue3 :cray2
proszą o przetłumaczenie... :tongue3
Naj­piękniej­szych chwil w życiu nie zap­la­nujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
Awatar użytkownika

Autor Tematu
be-good
Koordynator
Koordynator
Pisarz Miejski
Pisarz Miejski
Reakcje:

Zgodnie z obietnicą streszczam legendę dotyczącą Zamkowej Góry w Ciecholewach, opublikowaną po niemiecku w podanym przeze mnie powyżej źródle sprzed ponad 100 lat:

Przed wieloma laty na Górze Zamkowej stał wspaniały zamek, ale zapadł się do jej wnętrza.
Od czasu do czasu schodziła z Góry dziewczyna i przechadzała się między drzewami nad Jeziorem. Była cała czarna, jedynie od stóp do kolan była biała, jak inni ludzie.
Pewnego wieczora spotkała czeladnika młynarskiego idącego z Wędków do Ciecholew. Powiedziała mu, że rzucono na nią czar i aż do jej wybawienia będzie musiała mieszkać na Górze. Obiecała, że zrobi z niego najszczęśliwszego z ludzi jeśli ten ją wybawi.
... Poleciła mu, by udał się do Starogardu i tam kupił dla niej parę butów. Postawiła warunek, by za buty zapłacił bez żadnego targowania żądaną cenę.
Czeladnik udał się do miasta i tam u szewca kazał sobie pokazać najlepsze buty. Kiedy dowiedział się ile kosztują rzekł: Nie, to zbyt drogo! Stargował conieco, jak miał w zwyczaju i zabrał buty ze sobą.
W drodze powrotnej spotkał dziewczynę, która wyszła mu naprzeciw w pobliżu Zamkowej Góry i zapytała o buty. Ten zaraz sięgnął po nie, ale ona rzuciwszy na nie spojrzenie krzyknęła Co takiego zrobiłeś!? Utargowałeś conieco! Obydwoje bylibyśmy szczęśliwi, gdybyś spełnił moje polecenie. Teraz wszystko przepadło!
Po czym zniknęła i nie widziano jej więcej. Młynarz tak wziął sobie do serca swoją nieuwagę, że zaraz wkrótce zmarł.

Obrazek

Morał: Faceci wiedzą, że kupowanie butów z kobietami to przekleństwo :zomby
Awatar użytkownika

mig21
Budnik
Budnik
Reakcje:
Znajomość języków obcych: Obce...yyyy...słabo.
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy
Kontakt:

Post autor: mig21 »

Fajna legenda...ciekawe miejsce...tam też trzeba się wybrać.
W życiu piękne są tylko chwile...
Awatar użytkownika

zunia
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Podziękował;: 72 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy
Kontakt:

Post autor: zunia »

Niezła legenda! Czyżby kociewski przesąd stąd się wziął? Od teściowej słyszałam, że gdy mężczyzna kupuje kobiecie buty, kapcie, klapki itd, ona odejdzie od niego :)
Awatar użytkownika

niespokojna66
Rajca
Rajca
Reakcje:
Podziękował;: 404 razy
Otrzymał podziękowań: 439 razy

Post autor: niespokojna66 »

be-good pisze:Morał: Faceci wiedzą, że kupowanie butów z kobietami to przekleństwo :zomby
Dziękuję ;)
PS.Nie tylko butów :oops:
zunia pisze:Niezła legenda! Czyżby kociewski przesąd stąd się wziął? Od teściowej słyszałam, że gdy mężczyzna kupuje kobiecie buty, kapcie, klapki itd, ona odejdzie od niego :)
ja też tak słyszałam :) i na odwrót to też działa podobno :) ,swoją drogą mąż mojej kuzynki całe 25 lat kupował jej buty i ciągle są razem :ok :)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 19:25 przez Jadzia, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawione cytowanie i połączone posty
Naj­piękniej­szych chwil w życiu nie zap­la­nujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
Awatar użytkownika

sajgon
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: sajgon »

Pytałam męża o to grodzisko - nic nie wie... przebąkiwał coś tylko o Krzyżakach - filmie znaczy się...

z ciekawostek - pod Starogardem kręcono większość scen plenerowych i batalistycznych do filmu "KRZYŻACY". Ciekawym, urokliwym miejscem jest jezioro, na którym zbudowany został, na potrzeby filmu, gród Juranda - Spychów. Jezioro położone jest ok. 3-4 km od centrum miasta - w lesie szpęgawskim, pomiędzy linią kolejową, a szosą na Ciecholewy. Z pozostałości po spalonym grodzie - w wodzie sterczą jeszcze słupy, na których był zbudowany (jak wiemy z lektury powieści i akcji filmu - gród spłonął)
Pozdr

źródło: http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... 31&t=10386

EDIT: a to taki żarcik :whistle
ODPOWIEDZ