Pomoc DT dla ofiar tornada
-
mzk
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 124 razy
- Kontakt:
Pomoc DT dla ofiar tornada
Szanowni Państwo,
W dniu dzisiejszym członkowie Koła Miejskiego LOK w Tczewie przerwali swój obóz i pojechali do gm. Osiek pomóc ofiarom poszkodowanym przez trąby powietrzne w naprawie uszkodzonych budynków. Obraz, który zastaliśmy przeraził nas. Żadna relacja telewizyjna nie jest w stanie pokazać ogromu zniszczeń, ukazując jednocześnie bezwzględność oraz potęgę żywiołu - wiatru który potrafił niszczyć zabudowania murowane. Ludzie często stracili dobytek całego życia. Nasza pomoc była tylko malutką kroplą w morzu potrzeb.
Szanowni Państwo!
Wiele razy organizowaliście różnorodne akcje. W związku z tym chciałbym zainteresować Państwa tym problem. Każda pomoc jest potrzebna. Nie możemy się oszukiwać. Nie jesteśmy w stanie pomóc wszystkim. Moim zdaniem warto jednak skontaktować się przez urzędy gminne poszkodowanych terenów (głównie w powiecie starogardzkim), bądź parafie znajdujących się w tych miejscowościach, i zapytać o jedną rodzinę, której można by pomóc (a także jaka pomoc by się przydała najbardziej). Każda pomoc jest potrzebna. Czy będzie to prowiant, czy też ręce do pracy w odgruzowywaniu zniszczonych domostw. Nie jest to może promocja najbardziej medialna ale bez wątpienia szlachetna.
z poważaniem,
Marcin Kłodziński
W dniu dzisiejszym członkowie Koła Miejskiego LOK w Tczewie przerwali swój obóz i pojechali do gm. Osiek pomóc ofiarom poszkodowanym przez trąby powietrzne w naprawie uszkodzonych budynków. Obraz, który zastaliśmy przeraził nas. Żadna relacja telewizyjna nie jest w stanie pokazać ogromu zniszczeń, ukazując jednocześnie bezwzględność oraz potęgę żywiołu - wiatru który potrafił niszczyć zabudowania murowane. Ludzie często stracili dobytek całego życia. Nasza pomoc była tylko malutką kroplą w morzu potrzeb.
Szanowni Państwo!
Wiele razy organizowaliście różnorodne akcje. W związku z tym chciałbym zainteresować Państwa tym problem. Każda pomoc jest potrzebna. Nie możemy się oszukiwać. Nie jesteśmy w stanie pomóc wszystkim. Moim zdaniem warto jednak skontaktować się przez urzędy gminne poszkodowanych terenów (głównie w powiecie starogardzkim), bądź parafie znajdujących się w tych miejscowościach, i zapytać o jedną rodzinę, której można by pomóc (a także jaka pomoc by się przydała najbardziej). Każda pomoc jest potrzebna. Czy będzie to prowiant, czy też ręce do pracy w odgruzowywaniu zniszczonych domostw. Nie jest to może promocja najbardziej medialna ale bez wątpienia szlachetna.
z poważaniem,
Marcin Kłodziński
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Re: Pomoc DT dla ofiar tornada
Jeśli ktoś byłby zainteresowany - moglibyśmy w środę pojechać do Starej Rzeki (znam to miejsce dobrze - byłem tam kilka razy, a wydaje mi się, że tam skala zniszczeń we wsi była największa) i zorientować się komu i jak można dopomóc.
Myślę, ze tydzień po kataklizmie domostwa są wstępnie "ogarnięte" a nasza pomoc mogłaby sprowadzić się przede wszystkim do pieniężnej zrzutki dla wytypowanej na miejscu rodziny.
Dysponuję czterema miejscami w samochodzie - jeśli będą chętni - oferuję przejazd.
![Obrazek]()
Myślę, ze tydzień po kataklizmie domostwa są wstępnie "ogarnięte" a nasza pomoc mogłaby sprowadzić się przede wszystkim do pieniężnej zrzutki dla wytypowanej na miejscu rodziny.
Dysponuję czterema miejscami w samochodzie - jeśli będą chętni - oferuję przejazd.

-
mzk
- Budnik

- Reakcje:
- Kontakt:
Bardzo dziękuje za zainteresowanie się i podjęcie tematu. Na prawdę żadna pomoc nie będzie zbyteczna. Gwarantuje to.
-
mieczy
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 272 razy
- Otrzymał podziękowań: 113 razy
- Kontakt:
Ale chyba nie z pustym bagażnikiem ?be-good pisze:... moglibyśmy w środę pojechać do Starej Rzeki
"Dorzucę" się np.mąką, lub cukrem, tylko gdzie to zawieźć ? (tzn. skąd mógłbyś odebrać ? z LOKu? - czy jest tam ktoś? )
-
magdaw
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
Be good ja chętnie dołączę, też będę dysponowała wolnymi miejscami w aucie, tyle że w grę wchodzi popołudnie. 16.00 może być???be-good pisze:Jeśli ktoś byłby zainteresowany - moglibyśmy w środę pojechać do Starej Rzeki (znam to miejsce dobrze - byłem tam kilka razy, a wydaje mi się, że tam skala zniszczeń we wsi była największa) i zorientować się komu i jak można dopomóc.
Wysyłane z mojego HTC One V za pomocą Tapatalk 2
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Tam jedzie się z Tczewa nieco ponad godzinę. Przy obecnej długości dnia - to nie kłopot.magdaw pisze:
Be good ja chętnie dolacze, też bede dysponowała wolnymi miejscami w aucie, tyle że w grę wchodzi popołudnie. 16.00 może być???
Póki co - chętni niech się deklarują, raczej tutaj niż przez PW.
Mieczy - mam metr kubiczny bagażnika, jeśli chcemy wieźć coś z Tczewa - spokojnie mogę poodbierać to z miejsc dogadanych przez PW.
Mam jednak takie wrażenie (może się mylę
MZK, proszę wypowiedz się w tym temacie.
-
mzk
- Budnik

- Reakcje:
- Kontakt:
Zapewne zależy to od sytuacji. Nie wszędzie jest ta sama. Najlepiej właśnie zawczasu spróbować zorientować się w sytuacji. Tam gdzie byliśmy akurat żywności nie brakowało. Za to potrzebne były każde ręce do pracy.
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Pojedźmy tam w środę (wcześniej ja nie mogę) - na miejscu ustalimy, kto będzie odbiorcą naszej pomocy i tą pomoc zorganizujemy w stopniu odpowiadającym naszym wspólnym możliwościom.
Co do pracy fizycznej - jeśli będzie taka konieczność w obrębie domostw -
ludzie z Forum mający wolny czas się zorganizują po naszym rekonesansie i sprawozdaniu z niego.
Inne pomysły mile widziane.
Dla ludzi nie znających skali wydarzenia, to Stara Rzeka tydzień temu:
http://www.tvnmeteo.pl/wideo/polska,28, ... 03304.html
Wybaczcie reklamy
...
Co do pracy fizycznej - jeśli będzie taka konieczność w obrębie domostw -
ludzie z Forum mający wolny czas się zorganizują po naszym rekonesansie i sprawozdaniu z niego.
Inne pomysły mile widziane.
Dla ludzi nie znających skali wydarzenia, to Stara Rzeka tydzień temu:
http://www.tvnmeteo.pl/wideo/polska,28, ... 03304.html
Wybaczcie reklamy
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Wiem, że to "post pod postem"
, nie chcę żeby temat charytatywnej pomocy dla naszych sąsiadów "odjechał" w nieczytane czeluści Forum:
To Stara Rzeka:
Słabe... do ostatnich 10 sekund
:
Patrzcie wtedy na te kilkunastometrowe drzewa
...
Czytaj watek od początku i myśl, jak możesz pomóc.
To Stara Rzeka:
Słabe... do ostatnich 10 sekund
Patrzcie wtedy na te kilkunastometrowe drzewa
Czytaj watek od początku i myśl, jak możesz pomóc.
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Jedziemy w środę, wcześniej spróbuję z sołtysem ustalić komu pomoc jest najbardziej potrzebna
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II