Co zrobić jeżeli znajdziemy ludzkie kości
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Co zrobić jeżeli znajdziemy ludzkie kości
Podczas naszych licznych wypraw, szczególnie tych poszukiwawczych możemy natknąć się na smutne znaleziska w postaci kości ludzkich. Ostatnia miało to miejsce podczas przeszukiwania łachy czatkowskiej, gdzie znaleźliśmy dwa fragmenty czaszek viewtopic.php?p=30427#p30427" onclick="window.open(this.href);return false;.
Następnego dnia spędziłem dwie godziny na komisariacie i w miejscu odkrycia z policjantami, którzy muszą takie znalezisko dokładnie zbadać. Dzięki temu wiem jak należy postępować w takich przypadkach. Jeżeli znajdziemy ludzkie kości należy zadzwonić na policję i poczekać na przyjazd wozu prokuratury. Nic nie ruszamy i nie przenosimy. Mimo, że większość rzeczy, które znajdujemy ma ponad sto lat to niestety nie zawsze tak być musi.
Następnego dnia spędziłem dwie godziny na komisariacie i w miejscu odkrycia z policjantami, którzy muszą takie znalezisko dokładnie zbadać. Dzięki temu wiem jak należy postępować w takich przypadkach. Jeżeli znajdziemy ludzkie kości należy zadzwonić na policję i poczekać na przyjazd wozu prokuratury. Nic nie ruszamy i nie przenosimy. Mimo, że większość rzeczy, które znajdujemy ma ponad sto lat to niestety nie zawsze tak być musi.
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
geo
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 69 razy
- Kontakt:
Re: Co zrobić jeżeli znajdziemy ludzkie kości
Też znalazłem pewien fant i zastanawiałem się co z tym zrobić i dzięki za info!
Te 2 godziny na Kasprowicza to tak wyszło czy tyle zajmuje cała procedura
?
Te 2 godziny na Kasprowicza to tak wyszło czy tyle zajmuje cała procedura
-
aga_piet
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
Kości można zauważyć mnóstwo, jak jednak rozpoznać czy to ludzka, czy bydlęca? 
Nie ma smalcu! Z dżemem są puree!
-
Jadzia
- Moderator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 293 razy
Jak znalazłam żuchwę w Parku Kopernika, to ani sekundy nie spędziłam na komisariacie (niestety
). Zadzwoniłam, przyjechali na miejsce i po sprawie.
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Procedura + dojazd na miejsce znaleziska + powrót. Tak jak pisze Jadzia, o wiele szybciej zadzwonić i poczekać na ekipęgeo pisze:Też znalazłem pewien fant i zastanawiałem się co z tym zrobić i dzięki za info!
Te 2 godziny na Kasprowicza to tak wyszło czy tyle zajmuje cała procedura?
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
MTTczew
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Mam pełno zdjęć zrobionych kości idąc do Knybawy brzegiem Wisły, ale wg mnie to raczej bydlęce...
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Ja to mam szczęście
Na wielkiej hałdzie ziemi i gruzu koło cmentarza żydowskiego, którą nawieziono pewnie z remontu ulicy Nowowiejskiej
Znalazłem kość udową, strzałkową i fragment buta. Zawiadomiłem policję i po 40 minutach panowie technicy przyjechali i rozpoczęli prace. Czekam na informacje.
Znalazłem kość udową, strzałkową i fragment buta. Zawiadomiłem policję i po 40 minutach panowie technicy przyjechali i rozpoczęli prace. Czekam na informacje.
- Załączniki
-
- kość.jpg (292.67 KiB) Przejrzano 3888 razy
- kość.jpg (292.67 KiB) Przejrzano 3888 razy
-
- gnat.jpg (204.1 KiB) Przejrzano 3888 razy
- gnat.jpg (204.1 KiB) Przejrzano 3888 razy
-
- but 3.jpg (316.29 KiB) Przejrzano 3888 razy
- but 3.jpg (316.29 KiB) Przejrzano 3888 razy
-
- but 2.jpg (346.33 KiB) Przejrzano 3888 razy
- but 2.jpg (346.33 KiB) Przejrzano 3888 razy
-
- but1.jpg (260.65 KiB) Przejrzano 3888 razy
- but1.jpg (260.65 KiB) Przejrzano 3888 razy