Rajkowy

Awatar użytkownika

Autor Tematu
zielu
Moderator
Moderator
Rajca
Rajca
Reakcje:
Podziękował;: 210 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy
Kontakt:

Re: Rajkowy

Post autor: zielu »

Na elewacji budynku dawnej szkoły w Rajkowach wciąż przebija się napis "Publ. Szkoła Powsz. w Rajkowach", a pod nim "[nieczytelne] Skład Kolonialny".
IMG_1081.JPG
IMG_1082.JPG
Za ten post autor zielu otrzymał podziękowania (total 3):
be-good (6 wrz 2016, o 18:32) • niespokojna66 (1 paź 2016, o 19:11) • riot (17 paź 2016, o 13:57)
Ocena: 37.5%
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"

tczewianin140
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: tczewianin140 »

Wiadomo coś na temat sklepu w domu przy ulicy Akacjowej podajże 21 (taki numer widnieje na budynku) i sklep to były te 2 okna po prawej ale nie ma go już od bardzo długiego czasu i ten sklep był bardzo dawno ale jestem ciekawy troche czy macię jakieś stare zdjęcia albo informacje na temat tego https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... bc4f6a510b&

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 490 razy
Otrzymał podziękowań: 464 razy
Kontakt:

Post autor: Wałasz »

Nie orientuję się za bardzo w dziejach samej wsi, ale na Fotopolska jest taka stara pocztówka:

Obrazek

I jeszcze jedna na portalu Muzeum Pomorza: https://muzeumpomorza.pl/resource/6163_ ... aikau.html

Szkoła to pierwotnie był chyba inny budynek, ten Gasthaus (gospoda) to też raczej nie to samo, co ten dawny skład kolonialny.
Za ten post autor Wałasz otrzymał podziękowanie:
piozykow (6 paź 2024, o 12:31)
Ocena: 12.5%

tczewianin140
Przybysz
Przybysz
Reakcje:

Widziałem już te pocztówki ale wydaje mi się że jednak to zdjęcie (Gosthaus) czy jakoś tak to jest własnie to samo gdzie był sklep i skład kolonialny ale ciekawi mnie bardziej budynek na Akacjowej 21 czy ktoś posiada na temat tego informacje bo jedyne co znam to że był tam sklep takiej pani która mieszka w tym budynku i czy ktoś posiada stare zdjęcia budynku lub pocztówkę

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 490 razy
Otrzymał podziękowań: 464 razy
Kontakt:

Post autor: Wałasz »

Cóż, wszystko zależy od tego, jak głęboko chce się dociekać i jakie to mają być informacje. Chcąc zbadać temat dokładnie, raczej nie obędzie się bez wizyty w Starostwie Powiatowym w Tczewie. W Wydziale Geodezji i Gospodarki Nieruchomościami można złożyć wniosek o pozyskanie kopii matrykuły gruntowej / budynkowej dla interesującego adresu, a być może też starej mapy katastralnej obrębu Rajkowy, gdzie obiekt się znajduje
W matrykule zapisana jest dawna księga wieczysta oraz ogólne informacje o właścicielach (wstecz do 1865 r., jeśli nie nastąpiły jakieś podziały lub przeniesienia), a także działki i podwórza związane z posiadłością oraz ich powierzchnia. Znając numer księgi wieczystej dawnej Rajków mogę też podać sygnatury do ksiąg wieczystych dawnych i akt hipotecznych, które przechowywane są w zespole archiwalnym "Sąd Obwodowy w Tczewie" (aktualnie Archiwum Państwowe w Gdańsku Oddział w Gdyni). To będą najcenniejsze źródła do dziejów nieruchomości.

Według mnie to są jednak dwa różne budynki, chyba że później nastąpiła przebudowa fasady i nieznaczne podwyższenie kondygnacji. Sklepów i karczm w takiej miejscowości mogło być więcej. Jeszcze taki widok, ale to chyba nic w tej sprawie nie wniesie.

Obrazek
Za ten post autor Wałasz otrzymał podziękowanie:
piozykow (9 paź 2024, o 21:07)

tczewianin140
Przybysz
Przybysz
Reakcje:

Dzięki za rady ale ogólnie mógłbym pomyśleć nad poszukaniem informacji na temat tego budynku i jeśli coś znajde to najprawdopodobniej znajdzie się tutaj
Znalazłem również informacje iż budynek u góry po lewo to był budynek poczty a ten na dole po lewo to była szkoła wiejska https://muzeumpomorza.pl/resource/6163_ ... aikau.html
Niedługo postaram się znależć więcej informacji na temat tego, aktualnie mieszka tam moja babcia i znam tą wioske od poprzeczki oraz moja babcia zna tą panią która posiadała sklep przy Akacjowej 21 także jesli cos bede wiedzial to wyśle tutaj

tczewianin140
Przybysz
Przybysz
Reakcje:

No to teraz pytanie tylko dla tych którzy wiedzą coś o tym budynku jeśli macie jakies informacje na temat sklepu przy Akacjowej 21 w Rajkowach to piszcie tutaj, https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... 14fa906959& (taka ciekawostka to podobno nie byl to dom jedno rodzinny tylko u góry te okienko to podobno było mieszkanie a nie strych)
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Podziękował;: 284 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy
Kontakt:

Post autor: spaff »

Wiadomości potoczne
- RAJKOWY
pow. tczewski. O przystanek kolejowy. Ze strony mieszkańców miejscowości naszej, czynione są usilne starania, by Dyrekcja Kolejowa w Gdańsku utworzyła dla Rajków przystanek kolejowy, choćby taki, jaki jest w Kulicach. Miejscowość nasza liczy około 1500 mieszkańców, którzy interesami handlowemi, administracyjnemi, związani są z Tczewem i Pelplinem, do których muszą albo ze stacji Subkowy, lub Pelplina, jeżeli jadą do Tczewa, a do Pelplina iść pieszo lub posługiwać się furmankami. Odbija się to ujemnie, zwłaszcza na dziatwie szkolnej, która uczęszcza do szkół pelplińśkich i tczewskich, gdyż dzieci przebywać muszą 4 km drogi. Zależey przedewszystkiem na tem, aby przynajmniej pociągi szkolne, zatrzymywały się się choćby na minutę przy jednem z zabudowań dróżnika kolejowego, gdyż z pociągów tych, nietylko mogłaby korzystać młodzież, ale i szeroki ogół ludności z Rajków, Józefowa, Rajkowskiego Młyna i Ornasowa, jak również mieszkańcy wioski Gręblin, z powiatu gniewskiego i Garca, oraz wszyscy osadnicy rolni, którzy rozsypani są po jednej i po drugiej stronie toru kol. od Rudna po Gręblin i Rajkowy. Byłoby wielce pożądaniem, żeby miarodajne czynniki decydujące, uwzględniły te skromne życzenia. W najbliższym czasie ma być podpisana odpowiednia petycja do władz kolejowych przez całą gminę. Sprawą powyższą zajmuje się em. urzędnik kol., p. Biały, wraz z gronem obywateli tutejszych. Podług informacyj, jakie zaczerpnęliśmy, czynniki kolejowe odnoszą się przychylnie do powyższej sprawy, gdyż leży to w interesie kolei, tem bardziej, że nie istnieje żadna konkurencja ze strony autobusów, któreby przez Rajkowy kursowały.

Obrazek

Klatka z filmu na kanale 850 w rejonie rozebranego w ciągu ulicy Olchowej przejazdu drogowo-kolejowego, czyli prawdopodobnej propozycji lokalizacji nigdy niezrealizowanych peronów przystanku Rajkowy:

Obrazek
Załączniki
Dziennik Gniewski 1932, R. 4, nr 5
Dziennik Gniewski 1932, R. 4, nr 5
Rajkowy, ul. Olchowa, lokalizacja zlikwidowanego przejazdu na magistrali węglowej
Rajkowy, ul. Olchowa, lokalizacja zlikwidowanego przejazdu na magistrali węglowej
Za ten post autor spaff otrzymał podziękowanie:
Wałasz (13 kwie 2025, o 08:31)

Izabella
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Izabella »

Mili Państwo, czy ktoś z forumowiczów orientuje się, w jakich okolicznościach powstało pięć budynków mieszkalnych w centrum Rajkowów? Wydaje się, że tak jak budynek ob. szkoły na południe od wsi, mogły powstać w latach 30. (może jest między nimi jakiś związek?) - nie ma ich na messtischblattach, ale architektura wydaje się wskazywać na przedwojenną metrykę. Dziękuję za wszelkie wskazówki i przepraszam, jeśli są już gdzieś na forum, a jedynie ja nie szukałam dość głęboko :oops:
Załączniki
Rajkowy1.jpg
Za ten post autor Izabella otrzymał podziękowanie:
spaff (31 lip 2025, o 19:10)
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Podziękował;: 284 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy
Kontakt:

Post autor: spaff »

@Izabella spróbowałem znaleźć cokolwiek w internecie i nie znalazłem za wiele.

Te budynki to ulica Akacjowa i według https://www.openstreetmap.org to adresy 18, 20, 22, 24, 26. Według gminnej ewidencji zabytków w Rajkowach zabytkami są adresy: Rajkowy 18, Rajkowy 22, Rajkowy 26 - gdyby mieć pewność że te adresy odpowiadają adresom Akacjowa 18, Akacjowa 22, Akacjowa 26 to można zapytać oficjalnie pismem Gminę Pelplin o informację czy posiadają wiedzę na temat roku budowy - mi gminy zawsze odpowiadały na takie zapytania.

Jeśli coś ustalisz daj znać.

Przy okazji dodatkowe napotkane informacje dotyczące wsi Rajkowy:

Budynki znajdują się naprzeciw budynku z napisem "Publ. Szkoła Powsz. w Rajkowach" - o której wspomniano powyżej.

Karta cmentarza przykościelnego w Rajkowach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dom (chałupa) nr 1 nieistniejący w Rajkowach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Załączniki
Dom (chałupa) nr 1 nieistniejący - Rajkowy