Poszukuje dziadka Stanislaw Malek

Autor Tematu
Ewa Malek
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Poszukuje dziadka Stanislaw Malek

Post autor: Ewa Malek »

Dziendobry

Mam nadzieje imie Ewa kaliniecka, z domu Malek. Moj Tata Zdzislaw Malek, zmarl wiele lat temu, mlodo. Nigdy nie poznal Swojego ojca przez co bardzo cierpial. Znalismy zawsze tylko jego imie I nazwisko - Stanislaw Malek, urodzony w 1935. Mielismy po Nim nazwisko-Malek. Noedawno dostalam zupelny akt urodzenia mojego taty, potem wydano mi akt urodzenia oraz zgonu dziadka. Wiem ze zmarl w tczewie I ze byl prawdopidobnie nauczycielem. Probowalam wchodzic na rozne strony archiwalne ale nie udalo mi sie NIC znalesc. Utknelam w martwym punkcie. Bardzo Bede wdzieczna za informacje. To bylo marzenia mojego taty zeby go odnalesc I jest teraz tez moje marzenie. Serdecznie pozdrawiam I z gory dziekuje ❤️🫂
Za ten post autor Ewa Malek otrzymał podziękowanie:
spaff (9 lut 2025, o 15:45)
Ocena: 12.5%

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 490 razy
Otrzymał podziękowań: 464 razy
Kontakt:

Re: Poszukuje dziadka Stanislaw Malek

Post autor: Wałasz »

Podstawowe pytanie: MaLek czy MaŁek? Jeżeli występuje polska litera alfabetu, to wpisanie "L" zamiast "Ł" może spowodować, że wyszukiwarka nie znajdzie tego, czego szukamy. Wstępnie powiem, że ani Małek ani Malek nie pojawia się w wyszukiwarce Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego dla obrębu Tczew (zindeksowane są akta bodajże do 1917 r.), ale w innych lokalizacjach już tak. Może są jakieś informacje odnośnie miejsca pochodzenia.
Za ten post autor Wałasz otrzymał podziękowanie:
spaff (9 lut 2025, o 15:45)
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Podziękował;: 284 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy
Kontakt:

Post autor: spaff »

Ewa, skoro posiadasz akt zgonu dziadka, podaj jeszcze w którym roku zmarł dziadek.
Za ten post autor spaff otrzymał podziękowania (total 2):
Wałasz (10 lut 2025, o 10:54) • Ewa Malek (10 lut 2025, o 12:50)
Ocena: 25%

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Kontakt:

W akcie zgonu powinno być również napisane, gdzie Stanisław się urodził. Przy okazji taka ciekawostka ze strony szkoły podstawowej w Turzy:
W 1956r kierownikiem szkoły został pan Edward Kiciński. Była to nadal szkoła czteroklasowa,do której uczęszczło 28 uczniów. Od 01.10.1962 roku kierownikiem szkoły był pan Stanisław Sieniek. W owym czasie pracę nauczycielską rozpoczęli Urszula i Stanisław Małek, a rok później pani Lidia Ugarynko. Liczba uczniów z 86 w 1962r wzrosła do 123 w 1968r. Powiększyło się też grono pedagogiczne.
Źródło: http://zkiwturze.szkolnastrona.pl/index ... page&id=33

Autor Tematu
Ewa Malek
Przybysz
Przybysz
Reakcje:

Dziadek zmarł w 1993 roku w marcu w Tczewie. Też juz wczesniej znalazłam tego linka ze szkołą w Turze:) Dziękuję!

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Kontakt:

Pytanie było raczej, gdzie się urodził i jaka jest pisownia nazwiska. ;) Natomiast jeżeli trop ze szkołą w Turzy jest właściwy, to można spróbować tam podpytać, powołując się na pokrewieństwo. W kadrach mogą mieć archiwalne teczki pracowników lub przynajmniej informację, gdzie zostały przekazane.
Taka ciekawostka, że dokumentację osobowo-płacową różne instytucje na przestrzeni lat wysyłały do Archiwum Państwowego w Gdańsku. Zdarzały się jednak przypadki zniszczenia lub uszkodzenia dokumentów z powodu niewłaściwego przechowywania przez prywatny podmiot archiwalny, któremu APG podzleciło swego czasu to zadanie.

Autor Tematu
Ewa Malek
Przybysz
Przybysz
Reakcje:

Dziekuje Bardzo za odpowiedz:) Zadzwonie do tej szkoły:) Pisownia nazwiska Małek, urodzony 1935 w Aleksandrowie, niedaleko Biłgoraja, woj. Lubelskie:)
Za ten post autor Ewa Malek otrzymał podziękowanie:
spaff (11 lut 2025, o 18:25)
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

W 1956r kierownikiem szkoły został pan Edward Kiciński. Była to nadal szkoła czteroklasowa,do której uczęszczało 28 uczniów. Od 01.10.1962 roku kierownikiem szkoły był pan Stanisław Sieniek. W owym czasie pracę nauczycielską rozpoczęli Urszula i Stanisław Małek, a rok później pani Lidia Ugarynko. Liczba uczniów z 86 w 1962r wzrosła do 123 w 1968r. Powiększyło się też grono pedagogiczne.
Też napotkałem tę informację i dlatego zapytałem o rok śmierci Stanisława by to powiązać czy mógł nauczać w Turzu.
Ewa Malek pisze: 11 lut 2025, o 13:57 Dziekuje Bardzo za odpowiedz:) Zadzwonie do tej szkoły:) Pisownia nazwiska Małek, urodzony 1935 w Aleksandrowie, niedaleko Biłgoraja, woj. Lubelskie:)
Dzwoniłaś? Jestem ciekawy efektów "śledztwa".
Awatar użytkownika

zunia
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Podziękował;: 72 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy
Kontakt:

Post autor: zunia »

Na zdjęciach p. Stanisław Małek z Turza:
Malek_1.jpg
Malek_2.jpg

Fotki pochodzą z książki E. Stapel : Od korzeni : poznajemy mieszkańców oraz ziemię tczewską, Turze i okolice 2002. Zdjęcia w książce są małe i niezbyt wyraźne.

Oryginały prawdopodobnie znajdują się w kronice przedszkola (Zespół Kształcenia i Wychowania w Turzu).
Za ten post autor zunia otrzymał podziękowania (total 5):
spaff (13 lut 2025, o 17:31) • Wałasz (14 lut 2025, o 10:02) • GabberTech (14 lut 2025, o 13:08) • LukaszB (16 lut 2025, o 12:17) • Ewa Malek (17 lut 2025, o 11:29)
Ocena: 62.5%
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

Na cmentarzu komunalnym spoczywa śp. Waldemar Małek, może jakaś rodzina, można się wybrać 1 listopada na grób i porozmawiać - info z tczew.grobonet.com.

@zunia piękne info.
Za ten post autor spaff otrzymał podziękowanie:
Ewa Malek (17 lut 2025, o 11:38)
ODPOWIEDZ