A ja dorzucę szczególik, ta tratwa pływała kilkaset lat wcześniej po Nogacie
Akwarela Bernharda Theodora Dietricha
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Re: Akwarela Bernharda Theodora Dietricha
Ramzes74 - wynalazłeś SUPER MATERIAŁ, zwłaszcza ta pierwsza akwarela to chyba nowość dla wszystkich?
:
Tyle że tam płynęła w dół rzeki, a "u nasz" po tczewsku - pod prąd 
-
Ramses74
- Ambasador

-
Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
Dom rodzinny Dietricha przy ul.Chopina 30 ( Königsbergerstr. 30 )
D.W.
D.W.
- Załączniki
-
- Dom rodzinny Dietricha.jpg (141.66 KiB) Przejrzano 2157 razy
- Dom rodzinny Dietricha.jpg (141.66 KiB) Przejrzano 2157 razy
Prawo dżungli,najsilniejszy i najszybszy wygrywa.
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Znowu ciekawostka, w Aktach Nadzoru... jako jeden z dwóch właścicieli tego domu za czasów pruskich podawany jest Franz Dietrich (poza J. Wagnerem).Ramses74 pisze:Dom rodzinny Dietricha przy ul.Chopina 30 ( Königsbergerstr. 30 )
D.W.
A na sierpień 1939 - Franciszek Dietrich.
B.T.Dietrich miał więc najbliższą rodzinę w międzywojennym, polskim Tczewie, nawet już po opuszczeniu miasta i udaniu się do Niemiec.
-
Ramses74
- Ambasador

-
Obywatel
- Reakcje:
Ojciec,Franz Dietrich był dekarzem,kupił ten budynek razem z dużym placem na tyłach domu krótko przed narodzinami B.T.Dietrichabe-good pisze:Znowu ciekawostka, w Aktach Nadzoru... jako jeden z dwóch właścicieli tego domu za czasów pruskich podawany jest Franz Dietrich (poza J. Wagnerem).Ramses74 pisze:Dom rodzinny Dietricha przy ul.Chopina 30 ( Königsbergerstr. 30 )
D.W.
A na sierpień 1939 - Franciszek Dietrich.
B.T.Dietrich miał więc najbliższą rodzinę w międzywojennym, polskim Tczewie, nawet już po opuszczeniu miasta i udaniu się do Niemiec.
Matka,Maria Dietrich z domu Giffka
D.W.
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Moja Mama przyjaźniła się i chodziła do szkoły z urodzoną rok lub dwa lata po wojnie G. Dietrich (znam imię, ale nie wiem czy na Forum mogę je podać), która była jedynaczką i mieszkała właśnie w tamtym domu na Chopina; Mama nie wie nic o jej losach od przełomu lat 60tych / 70tych.
Tak więc akwarelista conajmniej do końca lat 60tych miał w Tczewie bardzo bliską rodzinę.
Może wciąż tu mieszka, tyle że nazwisko w tej gałęzi rodziny zanikło po zawarciu ślubu przez G.
Poza tym "okołotczewskich" Dietrichów jest blisko 40 i kto wie, czy w domu któregoś z nich nie ma zakurzonych obrazków po wujku...
Tak więc akwarelista conajmniej do końca lat 60tych miał w Tczewie bardzo bliską rodzinę.
Może wciąż tu mieszka, tyle że nazwisko w tej gałęzi rodziny zanikło po zawarciu ślubu przez G.
Poza tym "okołotczewskich" Dietrichów jest blisko 40 i kto wie, czy w domu któregoś z nich nie ma zakurzonych obrazków po wujku...
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 211 razy
- Otrzymał podziękowań: 277 razy
- Kontakt:
Na mapce zaczerwieniony jest także Stargard, gdzie Dietrich mieszkał po wyjeździe z Tczewa. Może nie wybrał tego miasta przypadkowo, tylko ze względów rodzinnych? Tylko jak do tego się ma wojenna zawierucha...be-good pisze:Moja Mama przyjaźniła się i chodziła do szkoły z urodzoną rok lub dwa lata po wojnie G. Dietrich (znam imię, ale nie wiem czy na Forum mogę je podać), która była jedynaczką i mieszkała właśnie w tamtym domu na Chopina; Mama nie wie nic o jej losach od przełomu lat 60tych / 70tych.
Poza tym "okołotczewskich" Dietrichów jest blisko 40 i kto wie, czy w domu któregoś z nich nie ma zakurzonych obrazków po wujku...![]()
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
Ramses74
- Ambasador

-
Obywatel
- Reakcje:
Dalsze prace Dietricha
D.W.
D.W.
- Załączniki
-
- Scannen0002.jpg (423.66 KiB) Przejrzano 2102 razy
- Scannen0002.jpg (423.66 KiB) Przejrzano 2102 razy
-
- Scannen0004.jpg (476.18 KiB) Przejrzano 2102 razy
- Scannen0004.jpg (476.18 KiB) Przejrzano 2102 razy
-
- Scannen0005.jpg (501.11 KiB) Przejrzano 2102 razy
- Scannen0005.jpg (501.11 KiB) Przejrzano 2102 razy
-
- Scannen0006.jpg (494.48 KiB) Przejrzano 2102 razy
- Scannen0006.jpg (494.48 KiB) Przejrzano 2102 razy
-
- Scannen0011.jpg (192.49 KiB) Przejrzano 2102 razy
- Scannen0011.jpg (192.49 KiB) Przejrzano 2102 razy
-
Ramses74
- Ambasador

-
Obywatel
- Reakcje:
Kilka minut temu otrzymałem,maila od Michaela D. w którym odpowiedział mi na parę moich pytań.
"Rodzice Michaela Dietricha zostali wysiedleni z Tczewa do Niemiec,do Stargardu pojechali tylko dlatego,ponieważ jego ojciec B.T.D.mógł tam przejąć "Malerbetrieb - Zakład malarski".W latach 1919-1922,B.T.Dietrich studiował w wyższej szkole sztuki "Kunstschule"w Hamburgu-Lerchenfeld,znana jako Li-La-Le.Służył w 1i 2 wojnie światowej.W 1 WŚ został ranny w prawy policzek przez odłamek pocisku.W 2.wojnie został oskarżony o szpiegostwo i skazany na karę śmierci,ale że matka Michaela posiadała "Mutterkreuz - Krzyż matki"i napisała petycję do H.Himmlera,wyrok został umurzony i został wypuszczony na wolność.Matka była wtedy w ciąży z Michaelem.Ponieważ B.T.D. miał sześcioro dzieci,został skierowany na front zachodni gdzie po krótkim czasie wpadł w do niewoli w ręce anglików,a że w obozie jeńców wojennych rysował oficerom angielskim portrety,miał "lepsze życie"."
Niestety Michael nie posiada żadnej fotografi ojca z okresu wojennego i więcej sobie nie przypomina...
D.W.
"Rodzice Michaela Dietricha zostali wysiedleni z Tczewa do Niemiec,do Stargardu pojechali tylko dlatego,ponieważ jego ojciec B.T.D.mógł tam przejąć "Malerbetrieb - Zakład malarski".W latach 1919-1922,B.T.Dietrich studiował w wyższej szkole sztuki "Kunstschule"w Hamburgu-Lerchenfeld,znana jako Li-La-Le.Służył w 1i 2 wojnie światowej.W 1 WŚ został ranny w prawy policzek przez odłamek pocisku.W 2.wojnie został oskarżony o szpiegostwo i skazany na karę śmierci,ale że matka Michaela posiadała "Mutterkreuz - Krzyż matki"i napisała petycję do H.Himmlera,wyrok został umurzony i został wypuszczony na wolność.Matka była wtedy w ciąży z Michaelem.Ponieważ B.T.D. miał sześcioro dzieci,został skierowany na front zachodni gdzie po krótkim czasie wpadł w do niewoli w ręce anglików,a że w obozie jeńców wojennych rysował oficerom angielskim portrety,miał "lepsze życie"."
Niestety Michael nie posiada żadnej fotografi ojca z okresu wojennego i więcej sobie nie przypomina...
D.W.
-
Ramses74
- Ambasador

-
Obywatel
- Reakcje:
Znalazłem dom aukcyjny w Schwerin/Niemcy,który ma na sprzedaż dwie akwarelę Dietricha
Akwarela " Schützenhaus 1908 " i jedną całkiem nam nie znaną,tu link: http://katalog.auktionshaus-schwerin.co ... 06233/p/3/" onclick="window.open(this.href);return false;
D.W.
Akwarela " Schützenhaus 1908 " i jedną całkiem nam nie znaną,tu link: http://katalog.auktionshaus-schwerin.co ... 06233/p/3/" onclick="window.open(this.href);return false;
D.W.
- Załączniki
-
- Dietrich_ obraz.jpg (98.55 KiB) Przejrzano 2129 razy
- Dietrich_ obraz.jpg (98.55 KiB) Przejrzano 2129 razy
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Teraz pytanie co robić.....Ramses74 pisze:Znalazłem dom aukcyjny w Schwerin/Niemcy,który ma na sprzedaż dwie akwarelę Dietricha![]()
![]()
![]()
D.W.
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II