Znaleziono 285 wyników
- 6 kwie 2025, o 10:26
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zespół Szkół Technicznych
Prośba z fb o wyjaśnienie pochodzenia tego znaku z filara przed wejściem do szkoły. Germańskie to to nie jest ./download/file.php?id=49843 Znaki są znakami kamieniarskimi. Każdy kamieniarz miał swój własny znak, który mógł wygrawerować na swojej pracy. Mój pradziadek Erich Schultz, który zbudował t...
- 6 kwie 2025, o 11:12
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
W piśmie "Zentralblatt" z 3 Juli 1940 roku szkoła została szczegółowo przedstawiona ...pisemko było kiedyś moją własnością ale sam nie wiem czemu je sprzedałem :oops: Na szczęście skany zdążyłem zrobić :ok Pismo jest do nabycia na niemieckim ebayu http://www.ebay.de/itm/1940-27-Dirschau-K...
- 6 kwie 2025, o 14:52
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Witam,również kończyłem tą szkołę w 1996 roku,tej mównicy z fotki wtedy nie było a te drzwi pod napisem "historia i tradycje szkoły zobowiązują" nie istniały a może byył cały czas otwarte,nie pamiętam dokładnie w środku było pomieszczenie w którym mieścił się sklepik szkolny z napojami,pa...
- 6 kwie 2025, o 20:18
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ludność miasta
Może dlatego, że Pan przywołuje dane dla całego powiatu.....a poprzednie są dla samego miasta....
- 13 kwie 2025, o 16:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Budowniczowie mostów
Ciekawy colage na navicula.pl naszego Lentze
- 13 kwie 2025, o 16:37
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Dokumenty, listy, pisma urzędowe, znaczki i stemple
Korespondencja na krótko przed wybuchem II wojny światowej
- 13 kwie 2025, o 17:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Z allegro broszura "wyborcza" z 1961 roku. ./download/file.php?id=59235 ./download/file.php?id=59234 Na drugim zdjęciu coś o czym już mówiłem. Proszę zobaczyć, że mówi się o POM Suchostrzygi - nie Tczew. To świadczy o tym co mówiłem....nasze miasto w 1961 r. jeszcze nie wchłonęło Suchostr...
- 14 kwie 2025, o 18:00
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Nie sugerowałbym się tak tym do końca. Mieliśmy bardzo ożywioną dyskusję w tej sprawie. Formalnie Suchostrzygi są częścią Tczewa od 1952 r. (w tamtym czasie miasto=powiat miejski) i nie było drugiej daty, gdzie nastąpiło pełne administracyjne wchłonięcie . Trzeba wziąć pod uwagę, że bardzo często ma...
- 17 kwie 2025, o 12:57
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: "Stary" Cmentarz Katolicki
Tak wygląda obecnie figura Madonny po "profesjonalnej konserwacji" na Starym Cmentarzu, znajdująca się przy bocznym wejściu. Jest to rażące naruszenie zasad konserwacji zabytków polegające na pokryciu powierzchni rzeźby farbą olejną, powododując poważne szkody materialne i estetyczne. Płas...
- 17 kwie 2025, o 16:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Granice administracyjne to jedno, a granice postrzegane przez mieszkańców to inna bajka. Za mojego dzieciństwa Suchostrzygi, to był inny kontynent. :lol: O Piotrowie to nikt prawie nie słyszał, oprócz akwarystów którzy łowili w stawkach dafnie. Tczew kończył się na krzyżówce z ul. Sobieskiego. Był j...