Znaleziono 769 wyników

Powrót

autor: Cez
28 lip 2019, o 15:12
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Mapa z 1803 r.

Załączam porównanie obecnej wielkości Tczewa z początkiem XIX wieku - z tego okresu pochodzi najstarsza, dość dobrze odwzorowana mapa (chociaż autor mapy odchylił ją względem osi północ-południe, dlatego musiałem ją nieco obrócić do tego porównania).
autor: Wałasz
29 lip 2019, o 09:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zapomniane i nieistniejące ulice

Ostatnia podpowiedź : ulica istniała w latach 1957 - 1989. Nic więcej nie powiem :mouthzipper Piękna istniała co najmniej do 2 poł. 1991 r. Na tej ulicy mieszkał mój kolega z klasy. Pamiętam, jak wspominał o zmianie adresu, a na pewno nie było to wcześniej niż w roku szkolnym 1991/92. Trudna zagadk...
autor: Łukasz
29 lip 2019, o 11:37
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: ulica Kościuszki

Kościuszki 9 Piękne żeliwne podpory balkonu i (ślady świetności) schodów. W mojej kamienicy były podobne, stąd mniemam, że stopnie wykonano z drewna dębowego lub bukowego. Stopnie wybite były gruba skórą (chyba) końską ( w celu tłumienia kroków) z krawędziami antypoślizgowymi z ryflowanego, mosiężn...
autor: Wałasz
30 lip 2019, o 12:38
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Os. Witosa (Górki)

A co Herberta Baumeiera, to są dwie możliwe opcje: 1/ "Garbusek" władał majątkiem po zaginięciu Waligóry, czyli w czasie okupacji hitlerowskiej. To zresztą było normalne, że hitlerowcy zabierali gospodarstwa polskim właścicielom i oddawali je w posiadanie (na własność lub w dzierżawę) Nie...
31 lip 2019, o 18:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ludność miasta

Wklejam tabelki z "Historii Tczewa" pod redakcją W. Długokęckiego z 1998 roku. W tabelce najstarsza data to 1772 roku, ale wcześniej w tekście na str. 160 pojawiają się pierwsze dwie daty z liczbą mieszkańców: 1570 rok - ok. 1230 mieszkańców (jeszcze przed pożarem z 1577) 1662 rok - 862 mi...
autor: Jak.osa
31 lip 2019, o 21:11
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

Dawno tutaj już nie pisałem... Ale dzisiaj podczas czekania na pociąg do Gdańska, zaobserwowałem interesujące oznaczenia na cegłach łącznika nad peronami dworca. Na pewno oznaczenie daty produkcji cegły i być może wytwórcy? (zdjęcie zrobione z dojścia do windy naprzeciw 3 peronu - patrząc z okna w s...
10 sie 2019, o 14:25
Skocz do działu
Skocz do tematu

Układ przestrzenny przed budową infrastruktury kolejowej

Porównałem współczesną mapę Tczewa z projektem budowy dworca, mostów i torów kolejowych z połowy XIX wieku. Na tej archiwalnej mapce jest oznaczony układ dróg i wzniesień sprzed budowy infrastruktury kolejowej. Na współczesnej mapie zaznaczyłem na czerwono dawne fortyfikacje z epoki napoleońskiej, n...
12 sie 2019, o 16:21
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tczewskie syreny

Mapa syren alarmowych i ich zasięgu. Ostatnio było je słychać 1 sierpnia o 17:00.
autor: niespokojna66
14 sie 2019, o 17:02
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Władysław Jurgo

Według mnie tak, tylko trzeba podać jego źródło.