Zespół Szkół Technicznych
-
Big Zbig
- Obywatel

- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
- Kontakt:
Re: Zespół Szkół Technicznych
Jak to dobrze,że po niemal 50 latach odnajdują się fotografie z moich lat młodzieńczych . Na załączonych wcześniej zdjęciach udało mi się rozpoznać następujące osoby:
- pierwszy zestaw 2 fotografii- na zdjęciu prawym: Małgorzata Flisikowska (Kopyłowicz) i Mieczysław Karczewski.
- drugi zestaw 4 fotografii - na zdjęciu lewym dolnym: Franciszek "Józef" Mierzwiński (uśmiechnięty)- nasz wychowawca , na pierwszym planie w dolnym prawym rogu (odwrócony)- wykładowca elektrotechniki prof.Wyka ("Szpec"). Na zdjęciu prawym dolnym- 3 od lewej prof. Adolf Lany, wykładający język polski. Szacownych Pań nie znam, może to Komitet Rodzicielski?
- na ostatnim zdjęciu bawi się nie mój rocznik. Rozpoznaję jedynie Grażynę Wachowiak - Golicką ( obok "okularnika"), która kończyła Technikum później.
Chciałbym w tym miejscu dodać, że postaram się dotrzeć do kolejnych fotografii z życia szkoły, które przechowuje z pewnością Pani Mierzwińska - wdowa po ś.p. Franciszku Mierzwińskim, mieszkająca w moim bloku.
- pierwszy zestaw 2 fotografii- na zdjęciu prawym: Małgorzata Flisikowska (Kopyłowicz) i Mieczysław Karczewski.
- drugi zestaw 4 fotografii - na zdjęciu lewym dolnym: Franciszek "Józef" Mierzwiński (uśmiechnięty)- nasz wychowawca , na pierwszym planie w dolnym prawym rogu (odwrócony)- wykładowca elektrotechniki prof.Wyka ("Szpec"). Na zdjęciu prawym dolnym- 3 od lewej prof. Adolf Lany, wykładający język polski. Szacownych Pań nie znam, może to Komitet Rodzicielski?
- na ostatnim zdjęciu bawi się nie mój rocznik. Rozpoznaję jedynie Grażynę Wachowiak - Golicką ( obok "okularnika"), która kończyła Technikum później.
Chciałbym w tym miejscu dodać, że postaram się dotrzeć do kolejnych fotografii z życia szkoły, które przechowuje z pewnością Pani Mierzwińska - wdowa po ś.p. Franciszku Mierzwińskim, mieszkająca w moim bloku.
-
Big Zbig
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Dnia 06.08.2013 przedstawiłem kilka fotografii z otwarcia strzelnicy sportowej w Zespole Szkół Technicznych , co miało miejsce 25 maja 2004 roku. W wydarzeniu tym brał udział ówczesny mistrz świata w Strong Man - Mariusz Pudzianowski. W tłoku, jaki panował na strzelnicy udało mi się "ustrzelić" fotkę Mistrza.
- Ocena: 12.5%
-
Big Zbig
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Dzięki uprzejmości Pani Mierzwińskiej zeskanowałem kilkanaście fotografii, gromadzonych przez lata przez Jej męża Franciszka. Przedstawiam kilka z nich:
- Za ten post autor Big Zbig otrzymał podziękowania (total 4):
- LukaszB (29 sie 2018, o 16:00) • riot (29 sie 2018, o 19:48) • Ciotka Idalia (4 wrz 2018, o 08:58) • mirza3 (9 wrz 2018, o 20:26)
- Ocena: 50%
-
GabberTech
- Przybysz

- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: Niemiecki -Biegle
- Podziękował;: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Tez uczęszczałem do tej szkoły
Pamietam ze chodząc na papierosa
za sale gimnastyczna ktoś z moich kolegów wydłubał butem z ziemi łuskę od flacka.
Miło wspominam czasy szkoły.
Pamietam ze chodząc na papierosa
Miło wspominam czasy szkoły.
- Za ten post autor GabberTech otrzymał podziękowania (total 2):
- Wałasz (13 gru 2023, o 09:39) • spaff (6 kwie 2025, o 16:22)
- Ocena: 25%
-
Dagmar
- Przybysz

- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: Deutsch (nature), Englisch, Französisch
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Znaki są znakami kamieniarskimi. Każdy kamieniarz miał swój własny znak, który mógł wygrawerować na swojej pracy.
Mój pradziadek Erich Schultz, który zbudował tę niemiecką szkołę (Eichendorffschule) w 1934 roku, również uczył się zawodu w górnictwie.
Był również członkiem masonów.
Jest jeszcze jedna tajemnica: w cegły wmurowano niemiecki dokument.
Tutaj świętuje swoją srebrną rocznicę ślubu z kolegami w 1934 r. przed nowym budynkiem szkoły.
- Za ten post autor Dagmar otrzymał podziękowania (total 3):
- niespokojna66 (9 kwie 2025, o 18:04) • spaff (9 kwie 2025, o 19:31) • Wałasz (30 kwie 2025, o 19:37)
- Ocena: 37.5%
-
Dagmar
- Przybysz

- Reakcje:
LukaszB pisze: ↑15 kwie 2016, o 07:25Pismo jest do nabycia na niemieckim ebayu http://www.ebay.de/itm/1940-27-Dirschau ... OSwR0JUOlA~zet48 pisze:W piśmie "Zentralblatt" z 3 Juli 1940 roku szkoła została szczegółowo przedstawiona ...pisemko było kiedyś moją własnością ale sam nie wiem czemu je sprzedałemNa szczęście skany zdążyłem zrobić
![]()
Mam oryginał z
Zentralblatt der Bauverwaltung
- Ocena: 25%
-
Dagmar
- Przybysz

- Reakcje:
Szkoła Eichendorffa kontynuowała lekcje 14 dni po rozpoczęciu wojny, ale tylko dla Niemców i gdańszczan.LukaszB pisze: ↑14 wrz 2011, o 14:45Bardzo ciekawe informacje i całkiem prawdopodobne, może ktoś będzie w stanie je potwierdzić. Ramses74 wrzucał kiedyś 3 fotki opisane jako Dirschau, które my umiejscowiliśmy w Gdańsku, ale na jednej z nich były opelotki i ceglany budynek w tle. Może to było jednak technikum?MKacz pisze:Witam,również kończyłem tą szkołę w 1996 roku,tej mównicy z fotki wtedy nie było a te drzwi pod napisem "historia i tradycje szkoły zobowiązują" nie istniały a może byył cały czas otwarte,nie pamiętam dokładnie w środku było pomieszczenie w którym mieścił się sklepik szkolny z napojami,paluszkami i taką drobnicą
zna ktoś historię budynku z czasu okupacji 39-45?podobno była tam szkoła dla marynarzy krigsmarine,potem hala sportowa była zaadoptowana na szpital wojskowy,na boisku stały podobno szperacze p-lot i działka
Theodor-Körner-Schule (Stargarder Strasse) była niemieckimi koszarami przez całą wojnę.
Źródło: Książka "Chronik Kreis Dirschau" Otto Korthals (dyrektor szkoły Eichendorff)
- Za ten post autor Dagmar otrzymał podziękowania (total 4):
- spaff (6 kwie 2025, o 16:23) • piozykow (6 kwie 2025, o 21:18) • niespokojna66 (9 kwie 2025, o 18:05) • Wałasz (13 kwie 2025, o 08:32)
- Ocena: 50%