Tczew i okolice – bocznice kolejowe
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
Wałasz
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 497 razy
- Otrzymał podziękowań: 466 razy
- Kontakt:
Re: Tczew i okolice – bocznice kolejowe
To chyba znajoma mi seria planów budowy linii kolejowych, której skany są na Szukajwarchiwach.pl Jeśli to jest to, to podpowiem, że zdarzają się tam obrazy niższej rozdzielczości, ale na komputerze w pracowni APG w Gdańsku można przejrzeć sobie w lepszej jakości (do 300 lub 600 dpi). Jeśli taki skan faktycznie jest zrobiony, to do 300 dpi można dostać bezpłatnie.
A przy okazji Spaff - czy Ty pracujesz nad jakąś publikacją o kolei w Tczewie i powiecie tczewskim? Szkoda byłoby te rozważania tylko pozostawić na Forum, które może kiedyś zniknąć albo być trudniej dostępne. Może warto pomyśleć nad uporządkowaniem i wydaniem tego, np. jakiś album na temat przebudowy kolei.
A przy okazji Spaff - czy Ty pracujesz nad jakąś publikacją o kolei w Tczewie i powiecie tczewskim? Szkoda byłoby te rozważania tylko pozostawić na Forum, które może kiedyś zniknąć albo być trudniej dostępne. Może warto pomyśleć nad uporządkowaniem i wydaniem tego, np. jakiś album na temat przebudowy kolei.
- Ocena: 12.5%
-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 288 razy
- Otrzymał podziękowań: 254 razy
- Kontakt:
Tak, mapa pochodzi z szukajwarchiwach.gov.pl, dokument taki można też zamówić w wersji elektronicznej za drobną opłatą, ale to trwa wieczność. Do moich rozważań jednak wystarczył skan niskiej jakości, ponieważ osie torów (które skopiowałem moimi czerwonymi kreskami) są dobrze widoczne. Na mapie widoczne są hektometry (takie kółka co 100 metrów) i one pozwoliły mi przeskalować rysunek. Również zrzut ekranu z Google Maps udało się mi przeskalować znając zgrubnie odległości między charakterystycznymi budynkami. Moim zdaniem problemem jest to że na rysunku niemieckim tory magistralne są narysowane w linii prostej bez uwzględnienia rzeczywistego łuku od strony Starogardu Gdańskiego (czyli należy je traktować jako schemat a nie plan sytuacyjny). W załączeniu raz jeszcze rysunki, ale z wymiarowaniem kilku parametrów z AutoCADa. Na potwierdzenie poprawności mojego skalowania zachęcam do własnego pomiaru na Google Maps odległości osi przejazdu kolejowego (Suchostrzygi Dworzec) od osi mostu kolejowego (Kanał Młyński) wynoszącej około 60 m. Na edytowanych przeze mnie starym rysunku i zdjęciu z Google Maps też ta odległość wynosi około 60 m. Wyjaśniam: po przeskalowaniu obu plików skopiowałem ze starego rysunku układ torowy na zdjęcie satelitarne Google Maps (w tym obrócenie). Ponadto na niemieckim rysunku zaznaczyłem przykładowe 100 m pomiędzy hektometrami. Reasumując, problemem nie jest jakość skanu rysunku.
Niestety jestem tylko amatorem i nie przymierzam się do żadnej publikacji na ten temat, choć nie ukrywam, że marzy mi się, aby ktoś kiedyś porządnie się w to zagłębił i coś opracował. Sam nie mam chyba tego "czegoś" - cierpliwości, a przede wszystkim śmiałości - żeby przekopywać archiwalne dokumenty zakładowe i drążyć temat w archiwach. Odważny jestem raczej tylko wtedy, gdy chodzi o eksplorację zapuszczonych terenów. Jeśli chodzi o tematykę kolejową, to już kiedyś wspominałem na forum, że marzy mi się opracowanie swoistej "monografii" wszystkich tczewskich nastawni. Niestety poza kilkoma zdjęciami materiałów nie ma zbyt wiele. Mam też inne pomysły i materiały, niezwiązane z koleją. Wracając jednak do bocznic - stworzyłem ten temat trochę po to, by postawić symboliczny pomnik tym obiektom.
Dzisiaj zauważyłem że zdjęcie zajączkowskiego toru prowadzącego do stacji paliw nie jest już aktualne, na szczęście tor nie podlega rozbiórce a jest remontowany - historia dzieje się na naszych oczach ;)
Niestety jestem tylko amatorem i nie przymierzam się do żadnej publikacji na ten temat, choć nie ukrywam, że marzy mi się, aby ktoś kiedyś porządnie się w to zagłębił i coś opracował. Sam nie mam chyba tego "czegoś" - cierpliwości, a przede wszystkim śmiałości - żeby przekopywać archiwalne dokumenty zakładowe i drążyć temat w archiwach. Odważny jestem raczej tylko wtedy, gdy chodzi o eksplorację zapuszczonych terenów. Jeśli chodzi o tematykę kolejową, to już kiedyś wspominałem na forum, że marzy mi się opracowanie swoistej "monografii" wszystkich tczewskich nastawni. Niestety poza kilkoma zdjęciami materiałów nie ma zbyt wiele. Mam też inne pomysły i materiały, niezwiązane z koleją. Wracając jednak do bocznic - stworzyłem ten temat trochę po to, by postawić symboliczny pomnik tym obiektom.
Dzisiaj zauważyłem że zdjęcie zajączkowskiego toru prowadzącego do stacji paliw nie jest już aktualne, na szczęście tor nie podlega rozbiórce a jest remontowany - historia dzieje się na naszych oczach ;)
-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Nie sądziłem że tak szybko wrócę do tego tematu. Przypomniało się mi że gdzieś tu na forum ktoś kiedyś wstawił zdjęcie lotnicze peronów stacji Tczew wykonane 20 lat temu, dzisiaj nie znalazłem tego zdjęcia, ale skojarzyłem że w czeluściach mojej prywatnej chmury plików posiadam pliki z materiałami przetargowymi modernizacji linii kolejowych z Warszawy do Gdyni w pobliżu Tczewa. W tych materiałach w projekcie są zdjęcia wówczas stanu istniejącego. Zdjęcia są świetne. Zdjęcia te wykonane zostały prawdopodobnie w 2007 roku (taki rok wskazują właściwości plików dokumentów z których kopiuję te zdjęcia). Na pewno wrócę z tymi zdjęciami w innych tematach, szkoda by zniknęły raz na zawsze, ale na razie udostępniam zdjęcia związane z tym tematem.
Wtedy jeszcze stacja Lisewo (po modernizacji zdegradowana do przystanku osobowego) i miejsce niegdyś odgałęzienia toru bocznego (2007):
![Obrazek]()
Lisewo - po prawej stronie starotorze toru bocznego (2007):
![Obrazek]()
Lisewo - po prawej stronie równia stacyjna torów bocznych normalnotorowych i wąskotorowych (2007):
![Obrazek]()
Wtedy jeszcze stacja Lisewo (po modernizacji zdegradowana do przystanku osobowego) i miejsce niegdyś odgałęzienia toru bocznego (2007):

Lisewo - po prawej stronie starotorze toru bocznego (2007):

Lisewo - po prawej stronie równia stacyjna torów bocznych normalnotorowych i wąskotorowych (2007):

- Załączniki
Ostatnio zmieniony 27 maja 2026, o 19:37 przez spaff, łącznie zmieniany 1 raz.
-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Przenosimy się do Tczewa z roku 2007. Jak na dwudziestoletnie zdjęcia bardzo dobra ich jakość.
W lewej górnej części zdjęcia tory bocznicowe do lokomotywowni/parowozowni, w prawej centralnej części tory bocznicowe do drożdżowni/PBW (stacja Tczew, 2007):
![Obrazek]()
W lewej części zdjęcia tory bocznicowe do lokomotywowni/parowozowni, w prawej części tory bocznicowe do PBW/drożdżowni - stan tego ostatniego wygląda już źle (stacja Tczew, 2007):
![Obrazek]()
W lewej części zdjęcia odgałęzienie toru do bocznicy magazynów zasobów (stacja Tczew, 2007):
![Obrazek]()
Wydaje się mi że na zdjęciu odgałęzienie ze stacji w kierunku kombinatu Malinowo nie istnieje, ponadto na terenie ciepłowni ZEC widać chyba tylko podkłady bez szyn (stacja Tczew, 2007):
![Obrazek]()
W lewej górnej części zdjęcia tory bocznicowe do lokomotywowni/parowozowni, w prawej centralnej części tory bocznicowe do drożdżowni/PBW (stacja Tczew, 2007):

W lewej części zdjęcia tory bocznicowe do lokomotywowni/parowozowni, w prawej części tory bocznicowe do PBW/drożdżowni - stan tego ostatniego wygląda już źle (stacja Tczew, 2007):

W lewej części zdjęcia odgałęzienie toru do bocznicy magazynów zasobów (stacja Tczew, 2007):

Wydaje się mi że na zdjęciu odgałęzienie ze stacji w kierunku kombinatu Malinowo nie istnieje, ponadto na terenie ciepłowni ZEC widać chyba tylko podkłady bez szyn (stacja Tczew, 2007):

- Załączniki
-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Odwiedźmy Mały Miłobądz z 2007 roku. Na zdjęciu widać już nieuzbrojone w osprzęt słupy trakcyjne, które wyznaczają łuk nieistniejącego już wtedy toru w kierunku podstacji trakcyjnej Miłobądz (2007).
![Obrazek]()
![Obrazek]()

- Załączniki
-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Wpadłem jeszcze na pomysł kolejnego posta, który będzie dotyczyć Czarlina. W Czarlinie obecnie znajduje się przystanek osobowy (przystanek czyli obiekt, który posiada perony i tory na przelocie - nie ma możliwości zmiany toru). Kiedyś jednak Czarlin był stacją (możliwe było zmienianie torów). Od strony drogi krajowej wzdłuż torów istnieje droga wykonana z kocich łbów. Nawierzchnia tej drogi to pierwotnie był plac ładunkowy, do którego przylegał tor boczny do (roz)ładunków, na który można było wjechać z toru nr 2 z obu kierunków oraz z toru nr 1 od strony Tczewa (poniżej są załączone plany torów). Kocie łby leżą ponad 100 lat w tym miejscu. Spacerując wzdłuż torów istniejących od strony drogi krajowej nr 91 przez 400 m od przejścia między peronami w kierunku Tczewa można bez problemu sobie wyobrazić przebieg toru bocznego, którego ślad wyznaczają zarośla, skarpy i rzeźba terenu.
Czarlin / plac ładunkowy
Stacja Narkau na niemieckim planie kolejowym (rok 1918):
![Obrazek]()
Stacja Narkowy na spolszczonym planie kolejowym (rok 1931):
![Obrazek]()
Budynek posterunku ruchu oznaczony jako "Cl" - zapewne tu stacjonował pracownik kolejowy (dyżurny ruchu) sterujący ruchem na stacji:
![Obrazek]()
Miejsce w którym tor boczny się zaczynał:
![Obrazek]()
Pozostałości fundamentów po budynku (prawdopodobnie jakiś magazyn), który widać na niemieckiej mapie:
![Obrazek]()
Miejsce w którym nasyp kolejowy się zwęża - miejsce gdzie tor boczny się kończył:
![Obrazek]()
1) Historia nazw
Czarlin / plac ładunkowy
Stacja Narkau na niemieckim planie kolejowym (rok 1918):

Stacja Narkowy na spolszczonym planie kolejowym (rok 1931):

Budynek posterunku ruchu oznaczony jako "Cl" - zapewne tu stacjonował pracownik kolejowy (dyżurny ruchu) sterujący ruchem na stacji:

Miejsce w którym tor boczny się zaczynał:

Pozostałości fundamentów po budynku (prawdopodobnie jakiś magazyn), który widać na niemieckiej mapie:

Miejsce w którym nasyp kolejowy się zwęża - miejsce gdzie tor boczny się kończył:

Przy okazji za Ogólnopolską Bazą Kolejową:Ogólnopolska Baza Kolejowa na bazakolejowa.pl pisze:Opis ogólny: Istniała kasa z możliwością odprawy osób i bagażu (1966). (info: Grzegorz Mularczyk, 16-09-2013)
Opis infrastruktury: Istniał jeden tor dodatkowy odchodzący od toru nr. 2. Przed semaforami świetlnymi istniały kształtowe. Istniał skrajnik (po roku 1918) i rampa przenośna, z toru korzystano na podstawie umowy. Tor dodatkowy wykreślony w 1967 roku. (info: Grzegorz Mularczyk, 16-09-2013)
Opis budynków: na budynku,na którym obecnie wiesza się rozkład jazdy był kiedyś dyż. ruchu zlikwidowany z chwilą oddania do eksploatacji urządzeń SBL (info: Piotr Galikowski, 16-03-2010)
Obecnie Czarlin jest tylko przystankiem osobowym. Kiedyś w Czarlinie istniał posterunek dyżurnego ruchu odstępowego, wyposażonego w semafory dwukomorowe ze światłem zielonym i czerwonym. Z chwilą oddania do użytku SBL-ki (samoczynna blokada liniowa) posterunek dyż. ruchu w Czarlinie został zlikwidowany a wraz z nim obsługiwane semafory. Podobnie rzecz się ma w stosunku do Majewa i bodajże Kulic. (info: Piotr Galikowski, 16-03-2010)
Na stacji istniał mały wolno stojący magazyn towarowy, ok. 40 m za stacją patrząc w stronę Tczewa. (info: Grzegorz Mularczyk, 16-09-2013).
Około 2016 roku stacja została wyremontowana, postawiono wiaty przystankowe oraz wymieniono oświetlenie.
1) Historia nazw
- po 1914-05 Narkau
- 1920 Narkowy
- po 1939-09-01 Narkau
- 1945 Narkowy
- 1959 Czarlin
- po 1914 - stacja (ST) - ruch pasażerski i towarowy
- przed 1966 - posterunek odstępowy, ładownia i przystanek (ODLP) - ruch pasażerski i towarowy
- 1967-10 - przystanek (PO) - ruch pasażerski
- Załączniki
- Ocena: 25%
-
Wałasz
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 497 razy
- Otrzymał podziękowań: 466 razy
- Kontakt:
Czasem przejeżdżam tamtędy rowerem od strony Bałdowa. A byłem przekonany, że stacja jest tam cały czas czynna. Tak to nawet na pierwszy rzut oka wygląda. 
-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Starałem się to zaznaczyć, ja pisałem o stacji w formalnym znaczeniu tego słowa, która jest zdefiniowana w Instrukcji Ir-1 (R-1) "Instrukcja o prowadzeniu ruchu pociągów". Czarlin to przystanek osobowy. Myślę że @zielu może potwierdzić. Mi chodziło o to że wcześniej w Czarlinie można było więcej działać, dzisiaj jedynie można zabrać i wysadzić pasażerów lub przelecieć bez postoju. Zdaje się że parametry obu torów przebiegających przez Czarlin są przystosowane do prędkości 200 km/h (obecna prędkość to 160 km/h), ale nie ma w najbliższych latach planów zwiększenia tej prędkości do 200 km/h.
Formalnie na znaku na poniższym zrzucie ekranu są głupoty, dla Kowalskiego wszystko jest OK, bo kieruje do "stacji PKP" :)Instrukcja Ir-1 (R-1) pisze:Stacja jest to posterunek zapowiadawczy, w obrębie którego, oprócz toru głównego zasadniczego, znajduje się co najmniej jeden tor główny dodatkowy, a pociągi mogą rozpoczynać i kończyć jazdę, krzyżować się i wyprzedzać, jak również zmieniać skład lub kierunek jazdy. Duże stacje mogą być podzielone na okręgi dysponujące stanowiące osobne posterunki zapowiadawcze.
Przystanek osobowy to miejsce na szlaku, urządzone do wsiadania i wysiadania podróżnych, w którym rozkładowo zatrzymują się pociągi pasażerskie.

Podobny casus to słowo "dworzec", które też jest często przez Kowalskiego źle rozumiane ;)
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 278 razy
- Kontakt:
Tak, po kolejarsku Czarlin to przystanek