Nie zajmowałem się dokładnie dziejami tczewskiego szpitalnictwa - odsyłam tu do "Historii Tczewa" pod red. Długokęckiego oraz rozdziału pracy magisterskiej Adama Samulewicza. Polecam też skontaktować się z panem Ryszardem Rządem, historykiem muzeum zamkowego w Malborku, który wygłaszał prelekcję w temacie szpitala joannitów w MBP: https://mbp.tczew.pl/2025/12/01/fakty-i ... ibliotece/
Natomiast trudno uznać obecne Szpitale Tczewskie S.A. za organizacyjno-prawnego kontynuatora szpitala joannitów. To raczej tylko sukcesja prawa do nieruchomości - została przejęta przez Państwo Polskie na bazie przepisów o mieniu niemieckim i opuszczonym. Od strony prawno-organizacyjnej to był formalnie nowy twór - zajmujący oczywiście tą samą nieruchomość, a niewykluczone, że początkowo po wojnie zatrudniający część starej kadry joannickiego szpitala, która pozostała w mieście. W czasach PRL szpital państwowy, a potem, po kolejnych reformach administracyjnych i finansowych, własność powiatu - ostatecznie przekształcona w spółkę akcyjną i NZOZ.
Szpitale
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
Wałasz
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 490 razy
- Otrzymał podziękowań: 465 razy
- Kontakt:
Re: Szpitale
- Ocena: 12.5%
-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Mój mały wkład do sprawy:
Rozumiem że powyżej w nazwie ulicy jest literówka, ulica Starogardzka to obecnie ulica 30 Stycznia, ulica przy której położony jest szpital.
-
messbl
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Oczywiście, literówka. Nie wiem jak to zrobiłem, ale pojawiła się już na etapie czytania. W mojej głowie dopiero po przeczytaniu tego co napisał spaff odblokowała się klepka, że o ulicę Satorgardzką (i Starogard) chodzi. Wcześniej beztrosko funkcjonowała jak w moim poprzednim wpisie.